6 стъпки за намиране на счетоводител

Един добър счетоводител може да има много функции, освен само да се грижи за данъчните декларации. Наемането на надежден и компетентен счетоводител може да Ви освободи от някои финансови натоварвания или проблеми, които иначе биха могли да се срещнат без подходящите счетоводни услуги. Счетоводителят може да се счита за ценна инвестиция не само за големите компании, но и за малки предприятия и дори и за личните си финанси. Просто като при всяка инвестиция, трябва да се уверете, че сте направили правилния избор. Показани са шест стъпки, които могат да Ви помогнат в процеса на избиране на счетоводител.

Потърсете препоръки

Като цяло, ще имате по-добър шанс за намиране на добър счетоводител чрез референции, отколкото, ако търсите чрез случайни обяви. Хората, които препоръчват своите собствени счетоводители вероятно са доволни от услугата, която получават. Ако е възможно, помолете съществуващ или бивш клиент да Ви даде информация за познат негов счетоводител, за стила му на работа, така че да можете да прецените дали ще Ви свърши работа.

Можете да проверите колко клиенти има даден счетоводител в момента. Макар че има опасност счетоводителят да е твърде зает вече, за да се справи със задълженията, които ще трябва да поеме към Вашия бизнес. Помислете също така, че един счетоводител, който има много клиенти най-вероятно е добър и надежден.

Направете селекция

Намерете достатъчно счетоводители,от които да можете да избирате. Организирайте си първоначална среща с кандидатите, така че да можете да сравните тяхната квалификация, опит, това, което те казват, че може да предложат, и дори първите си впечатления от тях. Среща в техните офиси е по-добре от посрещането им във Вашия. Там ще можете да ги видите в тяхната работна среда и да прецените по- добре натовареността им и отношението им към настоящите клиенти. Изберете до 5 кандидата от всичките организирани срещи, за да направите финалния избор сред тях.

Заявете очакванията си открито

По-добре още в началото да кажете какви са Вашите очаквания. Също така ги изслушайте внимателно, за да разберете това, което те могат да доставят. На втората среща може да попитам какъв вид на работния процес или стил те обикновено имат с клиентите си, за да видите дали можете да приемат и Вие същия същи. А може би ще се съобразят напълно с Вашето желание за начин на работа.

Попитайте дали са работили във Вашата сфера

Това дали един счетоводител има опит във сферата на Вашия бизнес е по- важно и от това колко години опит има общо той. В много случаи, счетоводители, които са експерти в работа с определени видове клиенти могат да служат и като бизнес консултанти. Можете да извлечете полза от някой, който има достатъчно познания на Вашия вид бизнес.

Обадете им се неочаквано

Опитайте се да се свържете с харесания от Ваш счетоводител през работно време. Така ще разберете дали счетоводителят е на разположение и колко време ще му отнеме да се свърже с Вас, ако в момента не може да отговори на повикването. Това ще Ви даде представа какъв приоритет счетоводител може да Ви даде като клиент.

Не бързайте с наемането

Наемането на счетоводител е като бизнес сделка. Вие ще споделят много информация със счетоводителя си и за Вас е важно да изберете подходящия за Вас човек за тази цел. Отнасяйте се към наемането като към потенциален дългосрочни отношения. Избягвайте да бързате в решение, за което можете да съжалявате след време. Смяната на счетоводител може да се окаже сложен процес, на които не желаете да се излагате.

 

HTML код на статия

Автор: Boiko


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар