“SPINNING програма” и ползите от такъв вид тренировка

“Спининг програмата” е най-популярната групова тренировка върху  стационарни колелета. Не само защото е несравнима по начина, по който реализира фитнес целите на спортуващите, но и защото движенията, които се използват са лесни и достъпни за изпълнение. Мотивацията от треньора, както и страхотната музика карат краката на трениращите сами са се движат, и така неусетно, с много положителни емоции да постигнат мечтаната за всеки форма!

“Спининг програмата” е изградена на основите на  изцяло естествени движения, изпълнявани върху реално колело. Има три позиции на ръцете и пет движения на тялото – каране седнал, каране прав, катерене седнал, катерене прав и подскоци. Всяко от тези движения имитира техниката, използвана в карането на колело на открито.Това от своя страна включва  безопасността, биомеханичната ефикасност, кинезиологията и анатомията на движенията.

Безопасносността е в основата на “Спининг програмата”. За да се определи дали едно движение е безопасно в спининг класовете се запитайте следното:

• дали движението е ефикасно и безопасно;

•движението има ли физиологична функция или просто е направено с цел хореография;

•може  ли движението да се изпълнява върху реално колело;

•рискът превишава ли ползите.

Умствената тренировка и визуализацията са едни от основните компоненти на “Спининг програмата”. Връзката ум-тяло усилва ефекта от тренировката особено ако се използва метода за визуализация  на определено движение.  Визуализацията използва образи, дишане, определени точки върху които да се съсредоточи трениращия, като по този начин се цели по-пълно разбиране на това как мисълта повлиява качеството при изпълнение на конкретно движение. Този подход позволява на трениращите да засилят ефекта от тренировката и да достигнат по-бързо целите си.

Дълбокото, диафрагмално дишане е  начин за усилване на  ефекта от тренировката. Визуализацията е мощно средство за подпомагане на този вид дишане. Дълбокото дишане, с вдишване през носа и издишване през устата изисква дълбоко, коремно дишане, а то от своя страна активира белодробните основи. Гръдното дишане от своя страна е по-малко ефикасно и изисква по-голяма пулсова честота. Запомнете –  тялото следва ума! Ако контролираме ума, той от своя страна няма  да позволи дишането да стане повърхностно и неефикасно.

Обучението от спининг инструктора цели да мотивира трениращите. Основната му задача е да направлява правилната връзка между ума и тялото с цел по-бързо постигане на поставените цели. Един  от най-добрите начини е когато треньорът слиза от колелото и поправя трениращите, чрез корекция на позата, натоварването или интензивността на изпълнение.

Каданса или скоростта, с която се въртят педалите е основен начин, чрез който се ръководят трениращите по време на един Спининг клас. Оптималната скорост на въртене осигурява безопасност и ефективност на тернировката. Тази скорост е предварително определена и съобразена с конкретните цели на тренировката. Един от начините за задаване на оптимална скорост на трениращите е чрез проверка на каданса. Запомнете, че съпротивлението на педалите и каданса могат и трябва да бъдат съобразени с индивидуалните тренировъчни цели на спортуващите!

Кардио-тренировка & енергийни зони –  кардио-тренировката е широко позната като един от най-ефективните  начини за изгаряне на калории, както и за  повишаване цялостното функционално състояние на организма. Тя е и крайъгълният камък на “Спиннинг програмата”. Подтикнат от дългогодишният си опит като професионален колоездач и разбиращ зоните на натоварване според сърдечната честота  в кардио тренировката,  Джони  Джи. създава система от енергийни зони, като за целта разделя тренировъчните зони на пулсова честота на пет. Тези зони започват от 50% от максималната сърдечна честота(МСЧ) до максималната  сърдечна честота. Всяка зона отговаря  на определен вид тренировка  и съответно води до постигането на конкретни ползи от такъв вид натоварване. Петте зони са:

1.Възстановяваща зона(50%-65% от МСЧ);

2.Зона на издръжливост(65%-75%от МСЧ);

3.Силово-енергийна зона(75%-85% от МСЧ);

4.Интервално-енергийна зона(65%-92%);

5.Състезателно-енергийна зона( 80%-92% от МСЧ).
Мониторинга на пулсовата честота е препоръчителен метод, чрез който се задава адекватно и безопасно натоварване на спортуващите.

40-минутната тренировка на “Спининг програмата” е създадена с цел да бъде повтарянa периодично от трениращите. Всяка тренировка има специфична цел и тя трябва много вниматено да бъде добре организирана по отношение на  времетраене и степен на натоварване.

Прочетете още за спининга тук.

http://ipotpal.webpossessor.com/spinning-programa-i-polzite-ot-takav-vid-trenirovka/

HTML код на статия

Автор: invitro


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар