Алергиите и спалното бельо

Учените твърдят, че в 21 век всяко второ дете страда от някакъв вид алергия. При възрастните, които не са имали проява на алергия в последно време се забелязват симптоми на сенна алергия или  увеличена чувствителност при допир с бижута, които не са от сребро или злато, както и към изкуствените материи. Последното е проблем, защото модата ни налага все по-модерните синтетични материи както при облеклата така и при спалното бельо.

Ако сте усетили, че имате развита чувствителност към изкуствените материи тогава е изключително важно да обърнете внимание не само на дрехите, които носите, а  и на качественото спално обзавеждане.  Повечето спални комплекти, които са на ниски цени са внос от Китай или ако са българско производство то са произведени от нискокачествени изкуствени материи.

Предимството на изкуствения текстил за бита е, че се изноства много по-бавно при употреба и пране. Но докато спите вие прекарвате между 6 и 8 часа в леглото си и за това е много важно да изберете добре материите, с които ще сте обградени. Една от най-разпространената материя за спално бельо е памукът. Памукът е добър както за зимания сезон така и горещия летен, защото попива влагата, която се отделя от тялото докато спите. Трябва да внимавате обаче при избора му, защото има смеси. Четете внимателно етикета, за да разберете дали материята е 100% памук или е смес със синтетика. Колкото и да е малък процента синтетика в съдържанието на материята не може да излъжете организма си и по-добре в такива случаи избягвайте покупка.

Друга много качествана материя е ленът. Първите чаршафи и завивки са се изработвали от лен. Ленът е изключително издръжлив на износване, но недостатъкът му е, че се мачка лесно, а се глади трудно. Ленените чаршафи са подходящи за лятото, защото държат хлад през горещите нощи. Но в днешно време трудно ще намерите на пазара чист лен.

Бамбукът е материя, която от скоро навлезе на пазара. Това е най-подходящата материя, ако имате алергии. На допир банбукът е почти като памук. От него могат да се произвеждат и сатенирани чаршафи, също както и от памука.

Ако искате луксозно спално бельо сатенирения памук ще ви осигури освен качество и стил. Но разбира се коприната е най-възвишената форма на лукса при обзавеждането за спалня. Коприната също е изключително приятна и подходяща за горещите нощи, защото при допир създава усещане за истински хлад.

Още в началото, когато избирате вашето спално обзавеждане е добре да съобразите не само спалното бельо, с което имате директен допир през нощта, но също и пердетата и килима. С алергиите шега не бива и всяко нещо в стаята, в която спите и прекарвате около 8 часа на денонощие, трябва да подбирате внимателно.

HTML код на статия

Автор: summer


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар