Бизнес план и регистрация на фирма

Започването на собствен бизнес е важна стъпка, която обикновено изисква средства и много усилия. Рискът, който всеки поема при едно такова начинание е голям и затова не бива хаотично и прибързано се предприема тази стъпка. Често се омаловажава ролята на предварителното изготвяне на бизнес-план. Прекалената самоувереност и чувството за безпредметно писане на такъв, може да се окаже фатално и да доведе до бърз фалит на ново регистрираната фирма.  Бизнес план не се пише само и само защото ни е нужно кредитиране и поради изискване на банката. Бизнес план е нужен за да може да структурираме и подредим своите мисли и бъдещи действия, като ги обезпечим финансово. Само така може да бъдем сигурни, че поне стартът ни ще бъде успешен. Писането му не е нужно да бъде като по учебник, но е нужно да е съобразено с основните принципи на планиране дейността на една фирма и затова  все пак не е излишно да погледнем в тях.

Регистрация на фирма може да направи всеки, но за да заработи тази фирма добре, е нужен бизнес-план, който да следвате.

Кои са най-важните точки, които трябва да съдържа един бизнес план?

  1. Да дефинирате своята идея така, че сам да убедите себе си, че тя ще бъде успешна. Наблегнете особено на това как смятате да я реализирате и какво предстои да направите за тази реализация.
  2. Конкретизирайте основните си цели една по една подредени по важност. След време ще се връщате към тях за да видите дали и до колко сте ги постигнали. Добре поставени тези цели ще бъдат Вашият основен мотиватор за в бъдеще.
  3. Направете приблизително точни сметки на разходите си за регистрация на фирма и стартиране на дейността и ако не ви достигат средства, пресметнете от какво финансиране ще имате нужда. Ако мислите, че няма да се справите с финансовото планиране, потърсете помощ от финансист, защото не бива да допускате грешки в тази част от плана. Всяка грешка  ще води след себе си неприятни последици.
  4. Проучете конкуренцията в бранша, в който искате да развивате дейност и подробно опишете плюсовете и недостатъците им според Вас. Помислете как може да използвате тези техни недостатъци в своя полза.
  5. Планирайте добре нужната Ви работна ръка и средствата, които са Ви нужни за да си я осигурите. От квалификацията на Вашите служители зависи и успеха Ви.
  6. Направете собствена прогноза на пазара, анализирайки промените и неговата гъвкавост през последните години. Опитайте се да адаптирате своя план към времето, в което ще направите регистрация на фирма и ще стартирате бизнеса си.
  7. Заделете средства за маркетинг и реклама и особено за представянето на бизнеса Ви в Интернет. Фирмата Ви трябва да има професионално изработен уеб сайт и то добре оптимизиран за търсачките. Не жалете средства за това. Те се възвръщат най-бързо.
  8. Обмислете начини на контрол по изпълнение на бизнес плана си. Важно е да следвате плана си и да бъдете постоянно адаптивни към пазарната ситуация. Промените по плана са неминуеми, но трябва да не бъдат чести и да бъдат добре обмислени.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар