Видове хостинг услуги

Хостингът е услуга, която предоставя видимост на сайтовете. За тази цел създаденият сайт трябва да бъде качен на сървър, което ще му позволи да стане постоянно видим за интернет потребителите от цял свят. Собственикът на сайта трябва да притежава домейн, който да бъде насочен към сървъра, за да може да използва хостинг услугата.

Хостингът е платена услуга, а стойността ѝ зависи от множество фактори, като заеманото върху сървъра пространство, вида на сайта, на хостинг услугата и прочие. Ето и основните видове хостинг услуги, от които може да се възползвате.

Споделен хостинг

Споделеният хостинг е най-широко използваната хостинг услуга, която предоставя възможност на голям брой потребители да наемат малка част от сървъра или дисковото пространство за определено време. Този вид хостинг се купува, като цената варира в зависимост от лимитите на определен хостинг план. Примери за такива лимити или ограничения са реализирания трафик, заетото дисково пространство, базата данни, ограничен брой сайтове, поддържани от един акаунт и пр.

Предимствата на споделения хостинг в сравнение с останалите видове са, че той се предлага на по-ниска цена, не е необходимо да имате някакви особени технически умения и познания, за да се възползвате от тази услуга и е подходящ за малкия и среден бизнес. Тези предимства го правят и най-популярния вид хостинг, предпочитан от по-голяма част от потребителите.

Този вариант е добро начало за начинаещи, които не са сигурни още какви точно ще са нуждите им, като в последствие с натрупването на повече опит и знания, могат да преминат към някой от по-скъпо платените и по-ефективните хостинг услуги.

Виртуален сървър

Виртуалният сървър е другият вид хостинг услуга, от която можете да се възползвате. Известна с инициалите VPS, тя представлява обикновен сървър с инсталирани операционни системи, които работят независимо една от друга. Всички те изпозват определена част от паметта, дисковото пространство и други ресурси на сървъра, така че потребителите получават пълен административен достъп до виртуалния сървър, но за разлика от споделения хостинг ползват значително по-голям брой ресурси.

Заедно с виртуалния сървър Вие получавате пълен достъп, което означава, че няма да Ви е нужен администратор, за да ползвате или инсталирате приложенията. Администрирането на акаунта Ви, както и операционната система, с която ще работите, е изцяло Ваш избор, като хостинг компанията отговаря за изправността на сървъра и високоскоростната връзка с интернет.

За да можете да администрирате виртуалния сървър през интернет, можете да използвате приложения като Telnet, webmin, virtualmin и др. Заедно с Вашия FTP акаунт, получавате и бекъп пространство, което се намира на отделен сървър. За осъществяване на директен достъп до виртуалния сървър се работи без външен firewall, което означава, че трябва да имате известни познания и опит в администрирането, за да запазите сигурността на данните.

 

Нает хостинг

Подобно на Виртуалния сървър, контролът при наетия хостинг е осъществяван изцяло от клиента, а задачата на хостинг компанията, чиято собственост е сървърът, е  да  поддържа хардуера и постоянната връзка с мрежата. Също както и при предходния вид хостинг услуга, потребителят използва огромен брой ресурси, които не съществуват при споделения хостинг.

 

Самият нает хостинг е мощен сървър, който обикновено се ползва от клиенти, които имат високи изисквания, като високоскоростна връзка, ъптайм, неограничен достъп, много ресурси и пр. Този вариант е идеален за големи компании или натоварени сайтове, като електронни магазини, които ежедневно се посещават от хиляди посетители.

 

В сравнение със споделения хостинг, който е предимно за начинаещи собственици на сайтове или за тези с малък и среден бизнес, виртуалният сървър и наетият хостинг се използват от големи компании с популярни сайтове, които са с голяма посещаемост и натовареност и изискват използването на широк спектър от ресурси.

 

 

 

 

HTML код на статия

Автор: wursti


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар