Визитни картички – препоръки от една рекламна агенция

Не става дума само за “кого познавате”. Именно “кого не можете да познавате” е това, което стимулира бизнеса, продажбите и приходите. Препоръките могат да бъдат злато. По-лесно е да се използва името на предишен клиент, името на приятел или името на сродник за “смазване на спирачките”, когато търсим нови бизнес контакти. Но преди да използвате нечия препоръка, трябва да сте сигурен, че знаете кой е човекът и до колко заслужава доверие.

Преди няколко години се опитвахме да влезем в балнеоложкия бранш. Попитах един приятел с известна позиция в асоциацията дали познава някого от основните производители. Той каза: “ Абсолютно, използвай моето име. Познавам лично вицепрезидента по търговските въпроси. Бяхме заедно в университета. Той е един от приятелите ми. Работил съм за тяхната компания майка и ме познават. Кажи им, че аз съм настоявал да се обадиш”.

Знаех, че един от борда на компанията е също и в борда на асоциацията и се интересува от една книга за техните дилъри относно допълнителните инициативи. Не само се опитвахме да направим книгата, тя щеше да е тласък на рекламна агенция, редица покани за лекции в самата асоциация и да ни даде възможност да пишем за основното издание на индустрията. Но всеки път, когато се обаждах и използвах името на приятеля си, към мен се отнасяха много студено. Изобщо не можех да стигна до среща. След шест месеца опити успях да направя презентация в централата на тяхната компания. Отидох в заседателната им зала, представих се на всички и отново споменах името на моя приятел. Мълчание. Нямах и представа, че той се е издънил, когато работел в компанията майка, че го смятали за неетичен и че имал авантюра със секретарката на президента. Не можеше да стане по-лошо. Едва ли бих могъл да се измъкна достатъчно бързо от моето затруднение, танцувайки и потропвайки с крака. Трябваше да минат вест месеца, преди наистина да започнем да работим с компанията.

И така, поуката навярно я разбрахте от тази история. Трябва да сте уверени, че познавате репутацията сред клиентите и купувачите на хората, на които се позовавате, преди да използвате имената им. Това е все едно да използвате името на човек, току-що обявил фалит, когато отивате в банка за заем. Не искате да го направите. Трябва да сте внимателни.

Но препоръките, ако са използвани правилно, са страхотна реклама и възможност за нов бизнес. Ето как да зададете няколко универсални въпроса, когато давате визитни картички.

1. Ако от утре трябваше да преминете в моя бизнес, с кого щяхте да разговаряте като възможен клиент?

2. Имате ли някакви приятели или близки, които биха се радвали да притежават (тук идва вашият продукт)? Ще ви бъда благодарен, ако ме препоръчате… така си вадя хляба.

3. Кого другиго мога да зарадвам като вас?

4. Кой е първият, за когото се сещате, на когото биг могъл да изпратя визитката си?

5. Ние внимателно подбираме с кого да работим. Има ли кого да ни препоръчате, за да работим с него?

Трябва да се спрете на приветлив дизайн на визитни картички. След това вие не само ще искате да раздавате визитки, а ще искате и на свой ред да получавате. Искате да си изградите тази платинена линия. Така, когато получавате визитка, веднага напишете уместната за срещата информация на гърба й. Това е основното. После не ги слагайте ей така в чекмеджето. Прибавете тези хора към своята лична база данни. Това ще бъде вашата линия към успеха. Доколко ще успеете до голяма степен се определя от това да познавате повече хора като Мартин Добрев от Рекламна агенция mDobrev.com Шумен.

Разпределете визитките по групи и направления, които са от значение за вас – приятели, магазини за търговия на дребно, снабдители или какъвто е видът на вашият бизнес.  Поддържайте информацията актуална. Не след дълго вашият златен списък на предполагаеми клиенти, купувачи и ресурси за разширяване на контактите  ще се превърне в платинена линия.

Едно нещо е да имате линия. Друго е да правите нещо с нея. Иска ви се да прочиствате тази база данни поне четири пъти в годината. Изпратете писмо до всички  включени във вашият списък прикрепена към него и вашата визитка. Може да подредите линията по азбучен ред, за ваше улеснение.

Важно е да се поддържа контакт, поддържайте си вашият списък.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар