Водене на фирменото счетоводство

Всеки един предприемач е преминал през началните стъпки на създаването на бизнес и знае, че има някои неща, които е задължително да бъдат съобразени още в началото. Едно такова нещо е счетоводното обслужване на новата фирма. Нека разгледаме какви са вариантите.

Сам да си водиш счетоводството

Това е практика, която все още е на мода в по-малките градове и села. Практикува се основно от еднолични търговци и селскостопански фирми. Обикновено собственикът на фирмата разполага със счетоводен софтуер, чрез който издава и завежда фактури. Почти всички счетоводни софтуери разполагат със всичко необходимо за нормално водене на едно счетоводство на малка фирма с еднотипна дейност и без сложни операции. Тази практика на дали ще отпадне независимо колко евтини станат счетоводните услуги поради простата причина, че хората вече са се научили как да го правят и не виждат смисъл да отделят средства за това.

Да си наемеш счетоводител на работа във фирмата

Към тази стъпка се обръщат основно големите фирми, които до този момент са ползвали счетоводни услуги от някоя кантора, но вече могат да си го позволят. А понякога и стартиращи фирми също прибягват до наемането на счетоводител на работа във фирмата, но тези фирми обикновено са с доста голям начален капитал. Като цяло това е най-скъпия вариант, тъй като заплатите на счетоводителите не са никак ниски. Логиката също повелява възползването от счетоводни услуги да не е никак евтино, имайки предвид колко важно е правилното счетоводно отчитане за една фирма.  Тук всъщност плюсовете са няколко като пряк контрол върху воденето на фирменото счетоводство, намаляване на опасността от изтичане на вътрешно-фирмена информация за дейността на фирмата и възможността да подбереш правилния специалист.

Да се довериш на счетоводна кантора

Това е третият и най-рентабилен вариант откъм качество и цена. Поради факта, че една счетоводна кантора обслужва десетки и дори стотици клиенти, тя може да си позволи по-ниски цени за своите услуги. Също така, многобройните клиенти говорят за опитност, която е гаранция за качество. Независимо с какъв счетоводен казус Ви се наложи да се справяте, Вие винаги можете да разчитате на цял екип от изключително опитни счетоводители.

Но колкото и добре и правилно да звучи доверяването на счетоводна кантора да води вашето счетоводство, винаги трябва да внимавате да не бъдете измамени или да се доверите на абсолютно неопитни и недобросъвестни счетоводители. Добре е да търсите счетоводна кантора, която дава някакви гаранции за качеството на своите счетоводни услуги, за да може да имате сигурност, че счетоводството на вашата компания е в правилните ръце. Трите основни фактори, които ще Ви гарантират най-добри резултати  са чуждестранно участие в счетоводната кантора, гаранции за качество и доказателства за опитност във вашата сфера. Ако фирмата, на която сте се спрели отговаря на тези три условия, то това е правилната счетоводна кантора за вас.

Публикацията е написана с любезното съдействие на счетоводна кантора Джонген Джонген и Костов ООД

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар