Всеки десети българин – турист през зимата

Всеки десети гражданин на България е извършил пътуване с цел туризъм през някои от трите последни месеци на 2012 година, става ясно от официалната статистическа информация, събирана от Националния статистически институт. Общо над 690 хиляди българи са били туристи през октомври, ноември и декември 2012. Над половин милион от всички тези туристически пътувания са извършени вътре в България, а около 170 хиляди сънародници са пътували в качеството си на туристи в чужбина.

В сравнение с последното тримесечие на 2011 година, през последните три месеца на 2012 година броят на българите, пътували в страната или в чужбина като туристи, показва спад с почти 22 процента. Така поднесена обаче, информацията е малко подвеждаща, затова е важно да се уточни следното – в сравнение с последното тримесечие на 2011, през 2012 година са намалели само вътрешните туристически пътувания, а пътуванията на българи в чужбина са се увеличили. Докато пътуванията с цел почивка в България са паднали с една четвърт, то броят на сънародниците ни, които са пътували с цел почивка в чужбина, е бил с над 11 процента по-висок през трите предновогодишни месеца на миналата 2012 година в сравнение с аналогичния период на 2011.

Данните за последните 4 години (2009, 2010, 2011, 2012) показват, че най-голям брой българи са пътували с туристическа цел през лятото, по-конкретно през третото тримесечие (юли, август, септември) на 2009 година – тогава с цел почивка на море в България и чужбина са пътували общо около 1 милион и 800 хиляди български граждани. През посочения четиригодишен период най-малък брой са били туристическите пътувания на българите през първите три месеца на 2011 година – едва половин милион.

Възрастовата структура на българските туристи през последните три месеца на 2012 година е както следва: най-голям брой реализирани туристически пътувания вътре в страната са извършили младите туристи на възраст от 15 до 25-годишна възраст – те представляват около 90 процента от всички пътешествали из България, а в чужбина са пътували предимно представителите на средната възраст от 45 до 65 години. Едновременно и в страната и в чужбина са пътешествали най-много представителите на възрастовата група между 25 и 45 години.

Почти половината от българите, пътували в чужбина през последното тримесечие на 2012, са осъществили пътуването си с цел почивка, една трета са пътували с цел гостуване при роднини, живеещи в чужбина, а около осем процента са представителите на бизнес туризма, които са пътували по работа. Повечето от туристите, осъществили пътуване в страната, са организирали пътуването си самостоятелно. Туристите, които са пътували в чужбина и са предпочели почивката или екскурзията им да бъде организирана от туристическа агенция, са почти двадесет пъти повече от тези, които са ползвали услугите на професионален туроператор при пътуването си във вътрешността на България.

Разходите за придвижване, т.е. за транспорт, са с най-голям относителен дял в целия обем на похарчените от туристите пари – от една трета до половината сума, похарчена по време на пътуването, като това се отнася както за придвижването по страната, така и за придвижването по чуждестранна дестинация. На второ и трето място са съответно сумите, похарчени за храна и за нощувки – от една четвърт до една трета от цялата сума са харчили туристите за храна и около 15 процента за нощувка. Прави впечатление голямата разлика между парите, похарчени за идентични пътувания в България и пътувания в чужбина – пътуване с определена продължителност и цел в чужбина е струвало на българските туристи средно 3,5 пъти повече, в сравнение с идентично пътуване, т.е. пътуване със същата цел и продължителност, осъществено в България.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар