Всички ролкови вериги са сложни за ремонт

Работя в една фирма за производство на селскостопанска продукция. В нашия парк имаме няколко модерни трактора, два комбайна, както и различни по-малки машини. Наскоро една от машините ни за балиране на сено получи някакъв дефект и спря да работи. Извиках един човек, който разбира от машинарии, и той погледна двигателя на машината.

Очаквах, че вътре ще се появят някакви ремъчни предавки и причината за аварията ще се окаже скъсан ремък. Ремъците почти никъде ги няма, остарели са, поясни майстора. Той ми показа, че основната предавка на двигателя е със метална верига. Тя била от вида на така наречени ролкови вериги.

Специалистът ми показа доста провисналата верига и след като я огледа, заяви, че на едно място имаме деформирано звено. Попитах го само звеното ли ще се сменя, или трябва да се постави нова верига. Научих, че при всички ролкови вериги имало един основен проблем и той е свързан с ремонта. Разбрах, че може да закупим нова верига, но предлаганите по магазините ролкови вериги били скъпи.

Другият, по-икономичен вариант бе да свалим веригата и да сменим деформираното звено. Все пак реших първо да отида до града, за да посетя един-два магазина за части на селскостопански машини. Там им обясних за проблема и показах спецификацията на ролковата верига, която беше дефектирала.  Консултантът в магазина ми обясни, че по принцип всички ролкови вериги имат високи цени и са сложни като устройство. Накрая се споразумяхме от техния сервиз да ни посети човек, който има нужните познания и инструментариум за смяна на ролкова верига.

В уречения ден човекът дойде и огледа машината. След като отремонтира веригата, специалистът обясни защо този вид ролкови вериги са капризни. Всички ролкови веригиhttp://koptchev.com/verigiBG.htm , поясни той, са от задвижващия тип вериги. Той ми показа как всяко звено на веригата се състои от различни сегменти. Звената имаха вътрешни и външни пластини, които бяха занитени за оси. Майсторът ми обясни, че осите всъщност са елементите, които се захващат за зъбците на водещия вал. Само че за да се избегне силното триене в процеса на работа, върху осите се поставяли допълнителни елементи. Това бяха специални втулки и въртящи се ролки. Ролките позволяваха при използване на ролкови вериги да има приплъзване, така че триенето между звената и водещите валове да е сведено до минимум. В случая се установи, че има няколко проблемни звена.

Човекът използва чук и специално длето, с което отстрани занитените пластини.  След това извади другите сегменти. На тяхно място постави нови оси и пластини. Преди да занити пластините, върху валячетата на звената постави съответните втулки и ролки. Майсторът доста време се занимава с проблемната верига, но накрая тя беше готова. Като нова е, отбеляза той със задоволство. Препоръча ни да използваме повече машинна смазка, която да увеличи приплъзването на ролките на звената в процеса на работа.

HTML код на статия

Автор: nadyatsvetckova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар