В какво да внимаваме, когато търсим кредит

Любопитна кредитна история с тъжен финансов край…

Търсите средства, за да осигурите покупката на мечтания от вас имот. Парите са спешни – цената е изгодна, брокерите ви пресират, продавачът нямало да ви чака цяла вечност, появили се и други кандидати…

Вие сте на ход! Измъквате се от работа и отивате право в отсрещния банков офис. Попадате на приветлив и много приказлив служител. Готов е на всичко, за да ви спечели за клиент и на всички ваши желания отговаря утвърдително!

Имали сте намерение да попитате и в съседни банки, но точно тук ви предлагат жестока оферта…при това тя е валидна само до края на седмицата. Какво пък! Тръгвате си изпълнен с надежда и твърдо вярващ, че това е точната банка. Нещата са ясни! Парите само чака да ги усвоите!

Капарирате 10% от стойността на имота  и се връщате щастлив при банковия служител с подписания предварителен договор, за  да си вземете кредита.

Пари обаче не дават! Защо? Това е тема за съвсем различна статия…по-точно за 5 различни статии. В сегашната ще ви науча само как да избегнете именно  тази ситуация.

 

Най-важният съвет, който трябва да асимилирате, е:

НИКОГА не давайте предварително пари за имот, без да сте убедени, че ще получите кредит!

Запомнете!

• Голите обещания на служителя в банката, в чийто клон случайно сте попаднали в обедната почивка, НЕ ви гарантират сигурен кредит !

• Вътрешното ви усещане НЕ винаги означава, че сте избрали правилната банка и вид кредитен продукт.

• Проблемът не е в отговорите, които сте получили – проблемите идват от въпросите, които НЕ СТЕ задали! Защото, когато не задавате правилните въпроси – никой не е длъжен да ви открехва, какво друго да попитате.

 

Бъдете внимателни, има банки…

• Където кредитните инспектори са длъжни да входират над 100 кредити на месец. Най-важното за тях е ЕГН-то ви.

• Където кредитните инспектори имат задължение да достигнат определен брой продадени кредити и услуги на седмица и дори на ден! За служителите е жизнено важно да ви пробутат максимум от продуктите в плана. Не им пука дали те ви трябват, дали са ви от полза, или просто ви набутват.

 

Не вярвайте на словестни обещания!

• Винаги искайте писмено доказателство за обещанията – оферта на банката, кредитен сертификат, погасителен план, договор за кредит, общи условия на банката…Искайте думите на хартия и ще започнете да забелязвате, че писмената оферта е различна от устната.

• Информирайте се кое в условията  се води за задължително и кое  просто се препоръчва…и ако има начин – махнете препоръчителното. Незадължителните условия обикновено ви товарят с още разходи и ви губят времето. Непременно изисквайте да видите написани задължителните условия, на които трябва да отговаряте, за ви отпуснат даден кредитен продукт!

• Искайте договора си за кредит предварително! Не се поддавайте на обяснения, защо нямало как или нямало смисъл да ви бъде даден. Каквото и да ви обясняват – искайте! Хората изплащат кредитите си по-дълго отколкото траят браковете им. Имате право да се запознаете на спокойствие с  документа, който ще ви обвърже с една банка за 50 години…или завинаги.

• Помнете, че крайното решение за вземане на кредит не е само и единствено ваше лично право. То е също така тежка задача, защото засяга и семейството ви. С финала на вашия живот ако не сте били достатъчно разумни – кредитът ви не умира с вас – дарявате го като горчиво бреме на децата си и любимите си хора.

 

Струва си да загубите още малко нерви в проучвания, нали?

СДЕЛКИ С ИМОТИ предупреждава:

Късмет е нужен, ако играете тото! В останалите случаи трябва разум!

HTML код на статия

Автор: tenkoms


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар