Да ти падне катаракта пред очите!

Доживяхме и това – наскоро в интернет сайт видна публицистка използва израза „политическа катаракта”. И, доколкото се разбра от отзивите след това, всички са разчели за какво става дума като се говори метафорично за катаракта. Иначе изразът „да ти падне перде пред очите” се използва от много години предимно като крилата фраза, обясняваща емоционално състояние, при което разумът отстъпва на втори план.

Причината за популярността на този израз иде от широкото разпространение на катарактата в човешкото общество. В превод от латински това означава „водопад” и представлява заболяване, чийто резултат е намаляването, а при нелекуване и пълна загуба на зрението. Получила гражданственост като „перде”, думата катаракта представлява помътняване на дадената от природата естествена леща на окото. По-разпространена е старческата катаракта, която се появява с напредването на възрастта. Обикновено след навършване на 60 години у мнозина започва да се среща леко помътняване на лещата на окото, най-напред на едното, а после и на другото. Това не е фатално и все още можете да водите нормален живот.

С напредването на възрастта обаче, след седемдесетте, хора, които се сдобиват с катаракта, започват да изпитват сериозни трудности в ежедневието. Очите стават чувствителни при отблясъци, виждате цветовете по-бледи, в мъгла, може да започнете да виждате двойни образи. Нелекуването на заболяването води в 50 на сто от случаите до слепота.

Тук може би е мястото да кажем, че заболяването катаракта не е само проблем на старческата възраст. Катаракта съпътства и някои заболявания като захарния диабет и високото късогледство. Може да бъде резултат на травми или силно ултравиолетово лъчение. Сравнително рядко катаракта се среща като вродена – след някои заболявания на бременната майка.

Окото е чувствителен орган и при появата на проблеми със зрението обикновено хората изпадат в паника. При посещението на офталмолог /трябва да отидете при джипито си и да си вземете направление – здравната каса покрива това заболяване/ и установяване на катаракта първият въпрос най-често е – не може ли да се лекува с някакви хапчета. Хапчета има, но те не са вълшебни – могат само да забавят процеса на катаракта, но не и да прекратят стареенето на лещата или да засилят зрението. Необходима е оперативна корекция на окото. За щастие, медицината е постигнала много големи успехи в оперативното остраняване на катаракта. Операциите траят не повече от десетина минути, а до пълното възстановяване ви делят само няколко дни.

В България офталмологията е много добре развита. Съвременни очни клиники с отлични специалисти и модерна техника има в повечето големи градове. Така че вашата катаракта е лечима. Гледайте по-скоро да не ви пада „катаракта пред очите” в личния и обществения живот.

HTML код на статия

Автор: nadyatsvetckova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар