Доставка на цветя от фирма “Пръскай аромат”

Прекалено висок и широкоплещест, забележим отвсякъде, с голяма плешива глава, върху която бе написано с разноцветни букви: “Пръскай аромат!”, мъжът вървеше по централната улица, бутайки отрупана с цветя количка, и току подвикваше:

Доставка на цветя!

Явно наскоро беше чел Йордан Йовков и неговия разказ “Последна радост”, в който героят Люцкан обяснява за всяко цвете какво означава и какво пожелава. Или той го беше прочел, или рекламистите на фирмата, нямаше как да е другояче, защото огромният мъж, след като извикаше неизменното “доставка на цветя”, продължаваше да каканиже:

– Хризантемите пожелават мъдрост. Кремава хризантема – помня прекрасните ти мисли. Синя хризантема – очаквам да ме изненадаш…

Млъкваше за малко, колкото да добие впечатление как се посрещат думите му, промърморваше отново “доставка на цветя”, подаваше още от рекламните листовки на фирмата “Пръскай аромат”, върху които бяха заснети чудно хубави цветя и бяха описани данните за доставка: адрес, телефони, имейли и всичко останало.

– Розите са рози, рози, рози (начетен мъж се оказваше, този път цитатът беше от Гертруда Стайн) и вещаят любов, любов, любов… Цветя, доставка – доставка на любов… Червената е влюбване до смърт, жълтата е дълготрайна обич, за цял живот, бялата, ах, бялата… Цветя, доставка – доставка на живот…

В този час улицата беше доста оживена и проявяваше видимо любопитство към необичайния разхождащ се субект, играещ подвижна реклама на услугата цветя доставка (както постепенно я беше формулирал).

Цветя доставка – доставка на лъжи – опита се да остроумничи леко кривоглед младеж пред двете момичета с които се разхождаше.

Те не му обърнаха внимание и той реши, че ще е по-разумно да вземе дипляна, за да разбере как може да поръча доставка на цветя – за всеки случай, ако не потръгне с остроумията, може да потръгне с розите. Любовта е любов, любов, любов, а това,  черничкото момиче до него, не изглеждаше за изпускане.

Цветя доставка – по едната истина вървим – подвикна мъжът, който бе дочул репликата на младежа и се опитваше да му отговори, ако не в рими, поне в ритъм.

Младежът се направи, че не го чува, но в последния момент му се стори тъпо да се държи така, вдигна глава, ухили се до ушите и попита:

Цветя доставка? Доставка на лалета? Момиче черничко красиво лалетата обича.

Говорещата реклама се стресна, стори му се, че тези думи самият той трябва да ги произнесе, но все пак успя да реагира бързо, извади отнякъде дузина бели лалета и показа с жест на младежа, че ще бъдат безплатни, подарък от него, защото нали, цветя доставка – www.ivenflorist.com – дано потръгне алъш-веришът…

 

 

HTML код на статия

Автор: nadyatsvetckova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар