Електронни везни – проверихте ли точно ли измерват?

Електронните везни са предназначени за бързо и точно претегляне. Ако сте на диета или смесвате различни продукти точността на електронните везни е от изключително значение. Не само преди първото ползване на електронната везна, но и периодично трябва да се провери достоверността и и тя да се калибрира правилно.

Етап 1 – Точно измерване на тегло
Важно е да се използват тежест, която сте сигурни колко тежи. Добър вариант са тежестите използвани масово преди години по хранителните магазини – независимо колко голяма е тежестта. Разбира се можете да направите измерване с консерва, пълна бутилка или др. с отбелязан грамаж на етикета, но така може да се подведете, т.к. на въпросните продукти, на етикета винаги към отбелязаното тегло е добавено например -/+5%. Преди замерването включете везната и я оставете да загрее за около минута.

Стъпка 2 – Подгответе електронната везна за калибриране
Преместете теглото от везната и я изключете. Изчакайте десетина минути. Включете електронната везна отново. Намерете командата за калибриране – има различни обозначения, но сред най-често използваните функции са: FUN, CAL, MODE, LG, KG, CAL / MODE.

Ако нито една от тях не се появява на екрана на електронната везна, може да се намира бутон на гърба и – търсете много малка дупка, в която ако поставите кламер, ще можете да калибрирате везната. Натиснете бутона и го задръжте. След кратък период от време, екранът на електронната везна ще се промени. Повечето електронни везни ще започнат да се показват една от следните три индикации: 0, 000, CAL.

Везната ще бъде в режим на калибриране, когато на екрана е изписано CAL, което е последвано от номер. Някои дигитални везни може само да показват редица цифри, без първо да изпишат CAL на екрана.

Стъпка 3 – Калибрирайте електронната везна
Електронната везна е готова да поставите тежест върху нея. Оставете тежестта на везната в продължение на поне 10 секунди. След като сте поставили теглото на електронната везна, задръжте натиснат бутона за калибриране. На дисплея ще се изпише “0”, “END” или “CAL”. Изключете везната, изчакайте минутка и я включете отново. Сега тя е калибрирана.

Точното измерване е много важно, налице са случаите на умишлено манипулиране на електронните везни, особено в магазини за хранителни стоки където разликата в грамажа си е чиста печалба за магазинера. Разлика от 50 гр. в измерване на 1 кг. банани ще остане незабелязана от купувача, но когато днес 100 човека си закупят по 1 кг. банани се получава разминаване от 5 кг. в ползва на продавача. Добрата новина е, че все по малко магазинери манипулират умишлено електронните везни в обектите си.

Прочетете и как да избера най-добрата електронна везна

HTML код на статия

Автор: gbrezin


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар