Значение на транспортните ленти

Повечето от нас вероятно не се замислят над това какво точно представляват транспортните ленти, къде и как се използват и доколко имаме ние връзка с тях. Истината е, че не са от толкова голямо значение за ежедневието ни, тъй като се използват основно за транспортиране в различни съоръжения в заводи и фабрики.

Такива ленти се употребяват в почти всички отрасли на съвременната индустрия, като най-често срещани са в минната и добивната промишленост. В зависимост от това за какво се използват, лентите могат да имат най-различни характеристики. Устойчиви са на външни влияния, а най-голямото им предимство е, че могат да пренасят много тежки товари, при това в агресивна среда. Обикновено се изработват от гума, но за различните транспортни ленти се използват различни видове гума. Различните видове гуми имат различни предимства – някои са издръжливи на високи температура, други – на абразивно влияние.

Спецификите им съответстват най-вече на натоварването, което са предназначени да понасят.
В България повечето фирми са вносители на транспортни ленти, най-вече обслужващи промишлеността, но има и фирми производители. Те произвеждат ленти по специална заявка, но имат и готови каталози, които предлагат. Все пак, повечето фирми произвеждат всякакъв вид транспортни ленти, макар и повечето поръчки да приемат след предварително подадена заявка. Срокът за направата на транспортните ленти зависи от големината на поръчката, както и от материала, от който се правят. Най-често поръчки за такива ленти се изпълняват в рамките на две седмици заради вече развитие възможности на промишлеността у нас.

Най-голямото и важно предимство на транспортните ленти е, че улесняват и дори заместват тежкия физически труд, тъй като основното, за което служат е пренасянето на тежки товари.
Важно за фирмите, предлагащи транспортни ленти, е качеството на продукцията, разбира се. То се определя от много фактори и най-вече от елементите, от които се съставят транспортните ленти.

Разбира се, не е за подценяване рискът, който носи със себе си използването на тези пособия. Основната опасност, която създават е за работниците и най-вече заради тежестите, които пренасят. Ако не са достатъчно стабилизирани, могат да бъдат много рискови за хората наоколо. А и често се случва работниците да работят успоредно с тежки машини и транспортни ленти, което носи риск при внезапното  изключване на някой от уредите.

При всички случаи предимствата са много повече, тъй като сами можем да видим, че без наличието на транспортните ленти или други автоматизирани помощници в тежкия труд, развитието на индустрията би било немислимо. А и всичко бива подложено на тежки проверки, за да е гарантирана безопасността – http://technocon.biz/1939/items/categoryId/557

HTML код на статия

Автор: nadyatsvetckova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар