Изработка на дървени греди

Традиционно, дървените греди са големи по размер и се разполагат в определени части на дадена сграда, където е необходима допълнителна здравина. В предишни епохи почти винаги са били изработвани дървени греди от едно цяло парче от дърво, но в последните години дървените греди често са компилирани от няколко дървета, за да се намалят разходите и за да се използват облагите от някои съвременни материали, които могат действително да укрепят гредата.

Научете как да си направите обикновени дървени греди, които могат да станат част от архитектурния проект и декорация на всеки дом.

  1. Определете размера на гредите, които трябва да се изградят. Това трябва да стане в съответствие със строителните планове или с  архитекта на сградата.
  2. Изчисляване на дебелината на гредата. Това обикновено се определя от размера на подпорната стена, която се намира под гредата.
  3. Планирайте как ще получите действителната дебелина на гредите. Това отнема известно време за направа на изчисления, т.к. дебелината на всяка дървена греда, зависи от няколко променливи – дебелината на използваните дървени пластове и дебелината на слепващото ги строително лепило.
  4. Ако за дървената греда, която Ви е нужна нямате цяло, масивно, качествено дърво, което да ползвате, изрежете след направа на изчисленията от миналата точка няколко листа шпертплат – колкото са Ви нужни. Разбира се, трябва размерите им да са напълно еднакви.
  5. Ще имате нужда от магаре или плот за изработване на гредата. Поставете първия лист шпертплат, намажете го изцяло по дължина с лепило. След това втория лист шпертплат, отново намажете обилно с лепило и т.н.
  6. След достигане на нужната широчина на греда се уверете, че всички пластове шпертплат са поставени точно един върху друг и няма разминаване при някоя от страните.
  7. Изчакайте да изсъхне лепилото и изрежете частичките от него останали отстрани по гредата при слепването.
  8. Лакирайте гредата, за да е по-красива и издържлива.
  9. Преди монтажа се уверете, че архитектът одобрява изработените греди. Имайте в предвид, че те са скоро с декоративна цел.

Чрез горепосочените стъпки за изработка на декоративни дървени греди, можете да подобрите интериора и/или екстериора на дома си. Този тип греди са подходящи за изграждане на навеси на тераси, укрепване на скосявания, укрепване както на стандартни стълби, така и вити стълбища, изработка на арки, декоративен монтаж на стените и/или тавана. Дървените греди създават уют.

Важно е както за този тип дървени греди, така и за всички други лакирани изделия от греди, да лакирате отново гредите на поне на всеки 2 години, особено ако са изложени на различни атмосферни условия.

Научете повече за фундаментни греди

HTML код на статия

Автор: gbrezin


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар