Има ли заместител на дълготрайната боя за коса?

Напоследък се пише доста за негативните ефекти от трайната боя за коса и вредите, които тя нанася върху структурата на косъма. Това е и причината все повече дами да се обръщат към алтернативни методи за смяна на цвета или към естествени заместители на трайната боя за коса.

До тук добре…а какво да изберем?

Добър вариант, с който може да постигнем почти също толкова съвършен цвят, както този получен от перманентната боя за коса, е къната. Сместа се получава от растение и е напълно безвредна за Вашата коса.

Хубавата новина е, че ако този естествен вариант на боя за коса се използва достатъчно дълго, полученият цвят се наслагва и става изключително устойчив и дълготраен. Но внимавайте! Ако не нанасяте къната прецизно, е възможно цветът да стане на петна, а след това ще отнеме доста време докато багрилата се отмият.

Нещо полезно…

–          Можем ли да нанасяме трайна боя за коса след къна?

Да, нанасянето е възможно, но вероятно трайната боя за коса ще хване доста трудно, особено ако къната е нанасяна многократно. Съветваме Ви да се обърнете към специалист фризьор.

–          А къна след трайна боя за коса?

И този вариант е възможен. Но все пак, имайте предвид че най-качествен цвят се получава, когато къната е нанесена върху естествения Ви цвят.

–          Можем ли да изсветлим косата си ако преди това сме ползвали къна?

Не, налага се да изчакате багрите на къната да паднат напълно.

–          Вредно ли е да използваме често къна?

Препоръчително е да се боядисвате с къна в интервал от 4 до 6 седмици.

–          Как да поставяме къната – върху мокра или суха коса?

Няма никакво значение. Важното обаче е, да е чиста и предварително да сме премахнали замърсители като лак, пяна или гел. За да избегнете оцветяването на кожата Ви препоръчваме да нанесете вазелин по линията на косата, ушите и тила.

–          Как да си приготвим къна?

Разтворете къната във вода, добавете 2-3 супени лъжици оцет и оставете да се вари на тих огън. Ако искате да постигнете кафяв оттенък, може да замените водата с кафе. Чаят пък ще ви помогнете ако се стремите към златисти нюанси. Ако пък желаете интензивен и наситен червен цвят, канелата е Вашата съставка. Ако косата ви е суха или изтощена, добавете 2-3 лъжици зехтин. След като нанесете сместа на косата си, покрийте главата с фолио или найлон. Престоява се най-малко два часа.

Разбира се най-добрият вариант е да не третирате косата си въобще. Ако все пак не можете да понасяте естествения си цвят, то изберете най-подходящия метод за боядисване, така че да щадите максимално структурата на косъма. Не забравяйте да използвате препарати за грижа за косата ви.

HTML код на статия

Автор: Par123


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар