Историята на Keep Calm and

Keep Calm and Google It

Keep Calm and Carry on. Тези думи са навсякъде в интернет – в социалните мрежи, в сайтове за споделяне на изображения, във форуми и блог постове. Има и редица подаръци вдъхновени от тази фраза: от плакати и тениски до чаши и протектори за смарт телефони. Обикновено са написани върху червен фон и най-често са преправени по някакъв начин: Now Panic and Freak Out, Keep Calm and CAPS LOCK или любимото ми Keep Calm and ДАНСwithme. Един ден се замислих от къде ли идва този лозунг и се порових в интернет.

Плакатът на войната

Годината е 1939. Великобритания се готви за война с Германия. Британското правителство подготвя три пропагандни плаката, които да повдигнат духа и успокоят населението в този тежък период. Плакатите са със семпъл, но грижливо избран дизайн. Едно от изискванията е било щрифтът да е уникален и труден за копиране. То е било поставено, за да затрудни немците, ако решат да фалшифицират плакатите. И на трите постера е поставено изображение на короната на крал Джордж VI. Текстът на първия е следния: „Твоят кураж, твоята бодрост, твоята решимост ще ни донесат победа“. На втория пише: „Свободата е застрашена, защитавай я с цялата си мощ“. На третия плакат е написано простичкото: „Запази спокойствие и продължавай напред“. В оригинал текстовете са респективно: “Your Courage, Your Cheerfulness, Your Resolution Will Bring Us Victory”, “Freedom Is In Peril. Defend It With All Your Might” и “Keep Calm and Carry On”

Първите два варианта се отпечатват и разпространяват из цяла Великобритания. Плакатите Keep Calm обаче са запазени в резерв и така и не се използват по истинското си предназначение. И разпространените плакати не жънат голям успех. Голяма част от хората ги смятат за покровителствени, а критици ги определят като грешна преценка от страна на висшата класа за настроението на народа.

Възкресението на Keep Calm

Петдесет години по-късно Keep Calm се ражда отново. Мястото е малка книжарница за употребявани книги. Виновниците са Стюарт и Мери Манли. Съпрузите са собствениците на книжарницата. През 1991 година те отварят Бартер Букс в стара викторианска жп гара.

През 2000-та Стюарт открива постер измежду старите книги. Съпругата му толкова го харесала, че го рамкирала и го окачила на стената над касата. На свой ред клиентите също много го харесали и искали да си купят копие. Стюарт и Мери скоро започнали да правят копия и да ги продават. Скоро и други компании последвали техния пример като използвали дизайна и върху тениски, чаши и други продукти.

Пародии Keep Calm

От както се комерсиализира, плакатът е обект на много пародии или така наречените memes. В някои случаи хората променят само втората част на лозунга, като я заменят с нещо хумористично. Други пъти просто взаимстват дизайна и представят понякога доста оригиналните им хрумвания. Тук можете да разгледате някои доста добри попадения.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Историята на Keep Calm and, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар