История на пътните знаци и светофари

Най-ранната форма на пътни знаци, за която се знае със сигурност са вид каменни колони,използвани в Римската империя. Тяхното предназначение било да показват разстоянието до столицата на империята. По-късно в средните векове по кръстопътищата на Европа се поставяли дървени табели, указващи посоката към определен град.

Първите съвременни пътни знаци са от края на XIX век. Тяхната поява била наложена от все по-широкото разпространение на велосипедите. Допълнителен тласък в развитието на пътните знаци дало автомобилостроенето. Малко по малко автомобилите започнали да се срещат все по-често по пътищата и улиците на големите градове, така че се наложило тяхното движение да бъде регулирано. Така в Италия през 1895 г. се появила и първата система от пътни знаци. Малко по-късно през 1903 г. в Англия били въведени 4 пътни знака за регулиране на движението.

производство на пътни знациОсновните модели на повечето пътни знаци са изготвени на международна конференция в Рим през 1908 г., а година по-късно девет европейски правителства се споразумяват за използването на обща система от пътни знаци. В следващите години европейската система от знаци се развива непрекъснато, така че да отговори на нарастващите нужди на пътния трафик. Паралелно от нея се развиват системите от пътни знаци на Великобритания и САЩ. В крайна сметка Обединеното кралство приема европейската система от пътни знаци през 1964 г.

С течение на времето и хода на техническия прогрес, материалите от които са се изработвали пътните знаци са се променяли. Първите знаци, както вече беше споменато, са били от камък и дърво. От края на XVIII век знаците били произвеждани от чугун. Постепенно чугунените знаци били изместени от алуминиевите и стоманените. От 1945 г. насам повечето надписи върху знаците се правят от лист алуминий покрит със светлоотразително покритие за по-добра видимост през нощта.

Новите поколения пътни знаци по същността си представляват електронни дисплеи и дават възможност за промяна на символите и текста. Те се управляват ръчно или от автоматизирани системи за контрол на трафика.

Историята на светофара е значително по-кратка. Първият светофар в света е инсталиран на10 декември 1868 г. в Лондон. Работил е на газ и е бил с две светлини – червена и зелена. Служел за регулиране движението на влакове.

Модерният електрически светофар е изобретен в Солт Лейк Сити, САЩ през 1912 г. Той също е с два цвята, червено и зелено, като е бил снабден и със звукова сигнализация при смяна на цвета. Светофарите предоставяли на полицията и пожарните служби лесен способ за контрол на трафика в случаи на извънредна ситуация.

Първият трицветен светофар, такъв какъвто го познаваме и днес е създаден от полицай Уилям Потс в Детройт, Мичиган през 1920 г. Ашвил,Охайо пък е домът на най-стария работещ светофар, използван за регулиране на движението при пресичане на обществени пътища до 1982 г., когато е преместен в местния музей.

През 1990 г. са въведени таймери на светофарите, показващи времето до следващата смяна на светлината.

HTML код на статия

Автор: keres


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар