Какво е видеорегистратор?

Понятието „видеорегистратор” се наложи през последните години най-вече в Русия, а в европейските държави  се използва и наименованието  „черна кутия”.   Съдейки по името е логично, че  тези устройства имат близки функции до самолетната черна кутия, а именно непрекъснат запис на случващото се в или около автомобила.

Най-общо казано видеорегистраторите са портативни видеокамери, които са пригодени за използване в автомобил. Те имат основните функции на обичайните камери, а именно видео и аудио запис.

Целите им на използване могат да бъдат характеризирани като:

– като доказателство за Вашата невинност при възникнало ПТП;

– като превенция на нерегламентирани действия и искания от органите на КАТ;

– като средство за обучение и анализ на Вашите действия и умения при управлението на превозни средства;

– като възможност да редуцирате фирмените си разходи, контролирайки маршрутите и работното време на Вашите служители;

– като начин да запишете във видеоформат Вашите екстремни преживявания ( гмуркане, мотоциклетизъм, автомобилизъм, парашутизъм и т.н.).

– като мобилен и компактен фотоапарат, с който да запазите спомени с високо качество на изображението;

– като обичайната видеокамера – за заснемане на Вашите преживявания, събития, екскурзии и т.н.

В зависимост от броя вградени видеозаписващи устройства  те се делят на три вида:

– С една камера;

– С  две камери;

– С три камери.

Видеорегистраторите с една камера са предназначени за видеозаснемане на пътя пред автомобила. Основната цел е да бъде съхранено доказателство при възникнало ПТП, опит за грабеж и други подобни.

Видеорегистраторите с две камери обикновено чрез единият обектив заснемат пътя отпред, а с вторият – случващото се в купето на автомобила. Тези камери са особено подходящи за обучение на шофьори и автомобилни пилоти, както и за контрол на служителите Ви.

Видеорегистраторите с  три камери  не се различават по нищо от тези с две камери, освен по допълнителният обектив, който най-често се използва като парктроник . Тези камери задължително имат вграден TFT екран, на който можете да видите какво се случва зад автомобила за да бъдете точни при паркиране.

Като важни особености може да споменем:

–          Ъгълът на виждане при тези камери е доста голям (от порядъка на 120 до 140 градуса);

–          Вграденият G-сензор (жироскоп) би помогнал да запазите видеоклипове, при които камерата автоматично е отчела, че се намирате в ситуация, предхождаща ПТП;

–          Наличието на GPS датчик ( често това е опция) позволява да записвате Вашата скорост, а при преглеждане на записите да виждате и точното местонахождение на автомобила в реално за записа време;

–          Наличието на инфрачервени диоди спомага за по-качествен видеозапис при намалена светлина;

–          Видеорегистраторите използват Micro SD карта,върху която съхраняват Вашите записи  като важното е, че тя трябва да бъде от висок клас и с подходящ обем.

В заключение може да споменем, че видеорегистраторите са достъпни и наистина полезни устройства, които в неприятна ситуация могат да Ви спестят не само финансови разходи, но и чисто законови главоболия.

HTML код на статия

Автор: AllTimeCams


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар