Как да изберем правилния парфюм

Опознай своя парфюм, за да го обикнеш! Най-вероятно този призив звучи нелепо за повечето от вас. Но замислете се…как бихте могли да определите дали един продукт е подходящ за вашите специфични нужди, без да познавате основните му съставки?

Един парфюм обикновено се състои от ароматни масла и различни благоуханни съединения. Тези масла обикновено съдържат десетки до стотици съставки, които пряко влияят на мириса на съответния парфюм. Съставките могат да бъдат грубо групирани в следните четири групи:

Основни аромати

Основният аромат или сърцето на парфюма може да се състои от един или няколко основни съставки, в зависимост от вида на продукта. Освен това, множество съставки могат да се използват в комбинация, за да създадат “абстрактен” първичен аромат, който не носи никаква прилика с естествения компонент. Например, парфюм с ароматите жасмин и роза обикновено се съчетават с абстрактни флорални аромати. Ароматизатор с мирис на дървото кола е добър пример за абстрактен първичен аромат.

Модификатори

Модификаторите са съставки, които променят основния аромат, за да придадат на определен парфюм желания характер. Например, плодови естери могат да бъдат включени в основен цветен аромат, така ще се създаде парфюм с плодови и флорални ухания. Към аромата на одеколон пък могат да се добавят цитрусови нотки, за да се получи тъй наречената “свежест” на цветя. Черешов аромат в комбинация с череша кола може също да се разглежда като модификатор.

Смесители

Това са много на брой съставки, които смекчават промяната на ароматния парфюм между различните “пластове” или основи. Те от своя страна могат да се използват като основен компонент на първичния аромат. Най-честите съставки на смесители включват линалол и хидрохицитронал.

Фиксатори

Фиксаторите се използват като подкрепа на първичния аромат на дадения парфюм като го засилват. Много основи от смоли, дървесни аромати и кехлибар се използват като фиксатори.

Връхни, междинни и базови нотки на парфюм могат да имат различни първоначални аромати и някои поддържащи съставки. Ароматните масла се смесват с етилов алкохол и вода, отлежават в резервоари за няколко седмици и се филтрират през специално оборудване. Това дава възможност на съставките на този парфюм да се стабилизират и да се отстрани утайката преди разтворът да се напълни в бутилки.

Препоръчително е преди да прибегнете до закупуването на парфюм да използвате парфюми тестери, за да се запознаете с аромата и неговата наситеност. Пазарувайте от големи специализирани магазини, за да не останете неприятно изненадани. Ако закупувате ароматни продукти от интернет, се постарайте това да бъде от доверен и надежден онлайн магазин.

HTML код на статия

Автор: Par123


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар