Как да извлечем полза от работните обеди?

Както се казва, всяка армия има нужда от обоз. И ние в бизнеса, от време на време, трябва да спрем и да се заредим с гориво. В някои части на света, процесът на хранене, общо взето е по-важен от просто зареждане с енергия (в Сингапур, например, то се счита за национален спорт и аз съм склонен да му вярвам). Шегата настрана, обедите и вечерите наистина имат някои практични страни, които си заслужава да бъдат обсъдени.

Първо, нека разгледаме фразата „служебен обяд”. За повечето хора, тя е свързана с нещо скъпо, дълго и важно. Ако включите и времето, необходимо за пристигане на мястото на събитието, то ще видите, че всичко трябва да  бъде планувано особено внимателно. Трябва да помислите дали да приемете подобни покани и колко често. Може би се налага да се срещнете със заинтересованото лице, но по друг начин. И със сигурност трябва да помислите два пъти преди самите вие да отправяте подобни покани. Пак повтарям, първият въпрос, който следва да си зададете е дали подобна среща е необходима и дали трябва да бъде съчетана с обяд. Развлеченията, без съмнение са важни. Някои контакти (с клиенти, доставчици и други) не се осъществяват толкова лесно, колкото си мислите. Все пак времето е ограничено и не можете да си позволявате подобни разточителства редовно. Всеки отделен случай следва да бъде резултат на обмисляне и да си струва. Помислете за по-прости решения. Обяд или вечеря в добър ресторант или хотел може да се окаже твърде продължителен за съответния партньор (те също са вероятно заети хора), а и за вас. Какви по-прости решения съществуват? Например, не можете ли да поговорите в офиса? Можете да организирате събитието добре, но не е необходимо винаги то да се съпровожда с изобилие от храна и губене на време, за да постигнете целите си. Ще видите колко много от контрагентите ви ще останат доволни.

Второ, спомнете си фразата „работен обяд”. Много често той се провежда вътрешно и е съвсем прост – спешна среща, определена по обедно време с кафе и сандвичи. Аналогично, можете да предложите закуска навън на колега, с когото искате да обсъдите определена задача, която не сте успял да вместите в плана си. Всичко това е полезно. Понякога обедите се провеждат като паузи, но това прави 25 работни дни при година от 220 работни дни и само един час обедна почивка. Наистина, струва си първо да се помисли.

И една последна забележка. Внимавайте с напитките по време на обяда. Алкохолът вероятно ще спомогне за подобряването на атмосферата, но в по-големи количества е вреден по отношение на следобедната ви продуктивност. Много често забележката на секретарката „Не се е върнал от обяд” означава  „Спи на бюрото си!”

HTML код на статия

Автор: bugiardo


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 2 гласа)
Как да извлечем полза от работните обеди?, 6.0 out of 6 based on 2 ratings

Напиши коментар