Как да наемаме автобуси под наем

Само в София фирмите, предлагащи автобуси под наем, са десетки. В България – стотици. Информацията е в изобилие, а офертите са коя от коя по-примамливи. Предлаганите автобуси са най-различни и в интернет можете да видите не само картинка на машината, но изброени и всички екстри, с които разполага. За да ви улеснят, фирмите са готови да приемат поръчките онлайн, по факс и даже по телефона. Но не бързайте – вземането на автобуси под наем не е проста работа. А и този, който го отдава, също трябва да си прави сметка.

Прост пример. Фирма отдава автобус под наем на туристическа агенция. Всичко върви добре до мига, когато отдаденият под наем автобус извършва тежка катастрофа. Има жертви, пресата гръмва. Търси се виновникът. И за туристическата фирма, и за транспортната – собственик на отдадения под наем автобус, настъпват тежки дни, месеци, даже години на изпитания. Докато трае следствието и съдебният процес, нерядко едните се опитват да прехвърлят вината на другите. В резултат и едните, и другите търпят тежки загуби. Не само като похабено имущество – в бранша те гледат като черна овца и никой не иска автобуси под наем от теб или да пътува с туристическата ти фирма.

Когато взимате автобуси под наем, трябва най-вече да сте наясно какъв е маршрутът, по който ще пътувате, какъв брой места ви трябват и за колко дни наемате машините. Повечето фирми, отдаващи автобуси под наем, обявяват предварително цена – или за ден, или за километър пробег /като правило, втората цена е различна за пътувания в страната и в чужбина – заради пътни и гранични такси, паркинг и др./ В офертите почти винаги влизат и командировъчни за шофьора /или шофьорите – ако са двама/. Сумата обикновено е 30 лева за България и около 30 евро за европейските страни. Оттук нататък следва пазарлъкът, който културно е упоменат като „цена по договаряне”.

Вие, а и собственикът на фирмата, отдаваща автобуси под наем, трябва да сте наясно какви пътници ще ползват наетата машина. Ако тя е предназначена за превоз на деца, би било хубаво да е с тоалетна. /То май важи и при превоз на стари хора./ Ако обаче превозвате запалянковци на софийски отбор да някой град в провинцията, нещата стават сложни. Едва ли и двете договарящи се страни ще решат да ползват някакъв нов рейс, ще помислят и за клауза в договора при настъпили вреди.

В повечето случаи фирмите, отдаващи автобуси под наем, изброяват екстрите на предлаганите машини. Климатикът вече е задължителен, но би било хубаво, ако е климатроник. Видеото и аудиото също са нещо съвсем естествено и задължително. Но е хубаво, когато в отдаваните автобуси под наем има мини бар и кафе машина. Хладилникът също е плюс, а тоалетната, особено работещата, е супер!

Ако сте добър мениджър, няма да се задоволите само със снимки на автобуси от фирмения сайт. Защото може да се окаже, че тя е отпреди…десет години. Хубаво е да се поинтересувате кога за последно е минал рейсът на технически преглед, какъв е трудовият стаж на шофьора и има ли провинения. Дали водачът познава дестинацията, по която ще се извърши превоза, също е от значение.

Ако за пръв път работите с фирмата, отдаваща автобуси под наем, е хубаво да видите и лиценза й, както и подробно да се запознаете с техническото състояние на машините.

Ако сте стари и уважаващи се един друг партньори, можете да си спестите всички тези действия. Използвайте техническите достижения и поръчвайте автобуси под наем онлайн.

Приятен път!

HTML код на статия

Автор: nadyatsvetckova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар