Как се играе билярд – част 1

Съвети за начинаещи.

Първоначално, за разбиване на всички топки върху маса за билярд е необходимо да изберете правилна щека. Всички професионални и голяма част от непрофесионалните играчи разполагат със собствени щеки. При начален удар избират щека, спрямо нейната тежест, за да могат да направят правилно разбиване, като се стремят да вкарат една цветна топка. Колкото по-лека е една щека за билярд, толкова по-голяма е свободата при първоначален удар. Разбиването на топките трябва да се изпълни с колкото може повече сила.
Преди да се разбият топките, трябва върха на щеката да бъде минат с кубче тебешир, който всяка маса за билярд има.
Тебеширът спомага за правилен удар по разбиващата топка, като не позволява щеката да се подхлъзне върху гладката и повърхност. Не се слага прекалено много тебешир, защото това ще повлияе върху удара, правейки го неправилен и в повечето случаи неуспешен.
Препоръчва се начинаещите играчи да поставят разбиващата топка към някой от двете страни на билярдната маса.
При разбиващ удар се препоръчва тялото да бъде колкото се може по-изправено, за да се даде по-голяма свобода на ръката, която играчът използва, за да разбива.
Съществуват два начина да се позиционира поддържащата ръка върху масата за билярд, те се наричат: малък и голям мост.
При разбиване удобството на всеки играч е различно, някой избират голям мост, като основа на удара, други се чувстват по-сигурни с малък. Без значение, каква ще бъде основата, важно е тя да бъде стабилна.
При първият разбиващ удар върху стандартна билярдна маса, играчът трябва да раздели в главата си топката на две хоризонтални половини. Изпълнява се удар по бялата топка, прицелвайки се малко под позицията, която я разделя на две. Ако бялата топка се удари с щека в горната и част, ще се завърти прекалено. Ако се удари в долния край ще подскочи, дори може да падне извън билярдната маса.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 4.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Как се играе билярд - част 1, 4.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар