Кардио през зимата – методи и алтернативи

Пак е това време на годината. За тези от вас, които редовно правят кардио, това е най-омразният сезон. С идването на зимата идва и въпроса : “Да правя ли кардио или да намеря друга алтернатива?”. За щастие аз съм тук да ви помогна. Ето какво да правите.

Вариант 1 – Кардио навън
Най-очевидното и просто решение. Единствената разлика е, че трябва да се облечете по-добре, и да намерите хубави зимни обувки. Направите ли това, няма какво да ви спре. Ако правите традиционно ниско-интензивно кардио, тип дълъг джогинг, тогава няма да имате пречки. Ако правите интервално кардио обаче, спринтирането ще е по-трудно и определено по-опасно (заради заледяването). Най-доброто, което може да направите в този случай, е да намерите поляна (или хълм ако правите спринтове по хълм) и да се уверите, че земята под снега не е заледена. Първите няколко пъти спринтирайте по-контролирано за да свикнете, като същевременно се уверите, че е безопасно (всеки път проверявайте цялата площ на която ще тичате, за да сте сигурни). Ако земята е заледена, потърсете друго място. Ако няма къде да изпълнявате обикновено интервално кардио (спринт + джогинг) може да го замените изцяло със спринтове нагоре по хълм. Ако не може да намерите незаледен хълм, или като цяло няма хълм в околността ви, може да го замените със спринтове нагоре по стълби. Процедурата е същата – спринтирате от първия до последния етаж (или до където прецените възможностите си), слизате пеша до първия етаж и повтаряте докато достигнете целта си (повторения или време).  Ходенето също влиза в тази категория, макар че то е по-лека форма на кардио (става дума за ходене с ускорено темпо разбира се).

Вариант 2 – Кардио в зала
Ако не искате да тичате навън, поради една или друга причина, най-добрата алтернатива е тичането в зала. Това е добър вариант, особено ако имунната ви система е по-слаба. Очевидно първо трябва да намерите зала, но като изключим това, едва ли ще имате някакви затруднения. Залата е идеална както за джогинг, така и за интервално кардио. Като разнообразие, може да изпълнявате само спринтове. Друга алтернатива е тичането нагоре и надолу по стълби. Например се качвате до 5-тия етаж тичайки и стъпвайки на всяко стъпало и се връщате обратно до първия етаж, отново стъпвайки на всяко стъпало.

Вариант 3 – Никакво кардио
Това е непрепоръчителен вариант, но за тези от вас, които са твърдо решени да на тичат през зимата, било то в зала или навън, ето какво може да правите за да поддържате формата и издръжливостта си:
– кръгови тренировки (бърпита, катерачи и всякакви други подобни упражнения, изпълнени последователно на серии, тоест по една серия от всяко упражнение например, почивка, и отново изпълнение на упражненията)
– скачане на въже
– плуване

Вероятно сте забелязали, че не съм включил никъде кардиото на машини. Това е, защото то е последен вариант, тъй като учи тялото на лоши навици и е неефективно в сравнение с другите алтернативи, изброени по-горе.

Независимо дали е зима или лято, кардиото не е сезонна активност. Вече имате нужните идеи и алтернативи, за да поддържате формата си, и дори да я подобрите. До следващия път.

Автор : Павел Владов

 

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар