Когато ни предстои циклене на паркет

Почти винаги, когато ни предстои циклене на паркет в дома, се стресираме от предстоящите дейности, но и тук башмайсторите ни успокояват, разкривайки ни някои от технологиите. И тогава започва да ни се вижда по-лесен предстоящият ремонт.

В началото трябва да се преместят предметите и мебелите, които пречат и да се почисти прахът от пода и да се заковат стърчащите над него гвоздеи. За улеснение се махат и первазите. След това влизат в действие машините за циклене на паркет. Те са или валови, или дискови. Първите шлайфат прави линии, а вторите- спираловидни. За предпочитане са валовите, тъй като могат да достигнат и до труднодостъпните места на подовото покритие.

След първото циклене на паркет, което се прави с по-едра шкурка и най-често под 45- градусов наклон, следва второ- междинно, за махане на по-едрите частици, или трето, в зависимост от състоянието на дървото. Последното минаване на машината се прави чрез фина шкурка за достигане на гладкост. Разбира се, най-важният въпрос, който вълнува клиентите, е колко прах ще се вдигне, докато трае едно циклене на паркет. Новите технологии са „преборили” дори и това досадно притеснение, улавяйки почти цялото количество ситен прашец при шлайфането на дървения под. Специализираните машини си имат опция за т. нар. „безпрахово” почистване, което, макар и да не е изцяло такова, предпазва стените и мебелите от наслояванията на праха. Домакините могат да си отдъхнат поне малко, защото ще се справят по-лесно с последиците от осъвремененото циклене на паркет.

За да стане цялостно и съвършено гладко дървено подово покритие, е важно да се почистят и най- труднодостъпните места. Това става със специалните малки дискови машини за труднодостъпните зони- ъгли, под радиатор, овални форми и др. Тогава, най- сигурно си остава цикленето на ръка с шкурка.

Когато дори и след последния етап на циклене на паркета се забележат някои дребни драскотини или наслоявания, трябва отново да се извърши шлайфане. После се пристъпва към лакиране и фугиране, като при необходимост между отделните нанасяния на лака също се прави междинно шлайфане, за да се постигне съвършена гладкост на подовата настилка. Нейната дебелина най-често варира между осем и десет сантиметра и при всяко циклене на паркет тя лека се намалява. Счита се, че най-качествено е цикленето, когато се отнема около 1 мм от настилката. Затова е важно лакирането да се извърши възможно най-добре, за да се запази по-дълго дървеното покритие и по- рядко да се прибягва до шлайфане.

И накрая – нещо супер важно: ако основата с паркетините не е равна, това не може да се поправи с циклене на паркет!

HTML код на статия

Автор: nadyatsvetckova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар