Кога екранът на мобилния ни ще се счупи – проста лотария или въпрос на правилно изчисление?

Повечето от нас са изпитвали болката от това да изпуснем мобилния си телефон на земята, и наблюдавайки как пред очите ни той се разбива на парчета, осъзнаваме, че той едва ли би проработил отново.  Понякога можем да се разминем само със смяна на дисплей, макар и късмета ни не винаги да е толкова благосклонен към нас и нашия смартфон.

Естествено понякога се радваме на онези късметлийски моменти, в които след като вдигнем мобилния си от земята, откриваме, че дисплеят му е останал напълно непокътнат. Но какво всъщност кара дисплеят леко да се пропука при някои случаи и напълно да се разтроши в други?

Когато изпуснете мобилния си сблъсъкът кара малка част еластична енергия да се превърне в акустична – именно това е шумът, който чуваме. По-голямата част от еластичната енергия в стъклото на дисплея, обаче, се преръща в две  (или повече) нови енергии на повърхността, които причиняват пропукването.

Има два основни фактора, които могат да предпазят дисплея на мобилния ви от абсолютното разбиване при падане: неговата твърдост и неговата сила. Твърдостта всъщност характеризира съпротивлението му към износване и предпазва екрана от покриването му с надрасквания докато го носите в чантата или джобовете си. Силата на дисплея, от друга страна, представлява отношението между компресията на повърхността на дисплея и вътррешното налягане. Тя определя колко удара дадено стъкло може да поеме преди да се натроши напълно.

Стъклото се чупи само тогава, когато силата на сблъсъка надделее над компресията на повърхността.  Една драскотина не разбива стъклото, но множество последователни стресови сблъсъци определено рано или късно водят до фаталното пропукване. Предполага се, че новият  тип стъкло за мобилни телефони, наричано Gorilla, ще промени това, поради изключително добрите му характеристики по отношение на издръжливост. Според проведени тестове то може да издържи 7 тона налягане на  квадратен  сантиметър.  То може да издържи без да се пропука  ако топка тежка 535г. падне върху него от 1.8 метра.Високата технология за мобилните дисплеи вече е приложена в дизайна на смартфоните Samsung Galaxy S3.

Отговорът на въпроса ни за разбиването на мобилния дисплей всъщност се крие във това как точно пада телефонът ви на земята. Ако падне с лице надолу може се разминете без сериозни щети, защото напрежнието от сблъсъка се разпледеля по цялата повърхност на дисплея. Телефонът ви почти сигурно ще претърпи определено нараняване, което не е задължително да е видимо за невъораженото око, но което ще служи за предпоставка за натрошаване при последващи изпускания.

В този случай можете да се разминете и с лек ремонт на дисплей, но ако изпуснете телефона си и той падне на някои от ръбовете си, то тогава точката на контакта между стъклото и земята ще е малка и фокусирана, насочвайки цялата сила на сблъсъка в една малка точка. В този момент месеците или дори годините на малки незначителни изпускания  могат да окажат сериозно влияние. С всяко изпускане невидимите пропуквания се задълбочават и един ден някое по сериозно изпускане ще причини фаталното разбиване на целия дисплей. Не е възможно да се определи точната сила на дадено стъкло както и няма такова, което да е безупречно. Поради този факт не можем да предвидим точния брой инцидентни изпусквания, които вашия телефон би могъл да оцелее. Някои хора определят 4 като магическото число, но в действителност всеки случай е различен и не може да се подчини на подобно обобщаване.

HTML код на статия

Автор: surfthesky


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар