Кожни обриви – защо трябва да посетим специалист дерматолог и какви са причините за появата им?

Всички ние сме били засягани от различни по вид кожни обриви по тялото. Появата им е знак за наличен дисбаланс в нашият организъм или е пряко засегнат от факторът околна среда. В днешни дни именно околната среда е чест причинител на различни видове обриви по човешкото тяло. Според д-р Иванова, дерматолог от Стара Загора, обривът е дразнение на кожата, което обикновено води до зачервяване и сърбеж.

Колко опасни са кожните обриви, бихме ли могли сами да се преборим с тях и кога трябва да потърсим помощ от дерматолог? Това са въпроси, които всеки човек, сблъскал се за пръв път с тях си е задавал. Бъдете внимателни и знайте, че не винаги можете да излекувате обрив в домашни условия. Aко след приложените медикаменти у дома не получите подобрение или проблема се задълбочи, то задължително посетете дерматологичен кабинет и се консултирайте с опитен специалист дерматолог.

При някои хора кожата е по-чувствителна и обриви могат да се появят веднага след контакт с някои по-силни вещества, които не се понасят добре ( заболяването се нарича контактен дерматит). Обикновено обривът се проявява до 48 часа след като сте били в контакт с дразнещото вещество, а симптомите, които д-р Иванова, дерматолог от Стара Загора откроява са: зачервявване, леки подутини по кожата с възможна поява на мехурчета. В тези случаи самолечението е категорично не приемливо.

Възможно е формата на контактен дерматит да премине в рецидив, ако отново се влезне в контакт със същото дразнещо веществото от първият път. Дерматолог Иванова отбелязва, че в медицината това вещество се нарича „алерген“.
Ако веднъж сте получили контактен дерматит, обрив би могъл да се появи при всеки следващ контакт с дадения алерген.
Едни от най-често срещаните причинители за контактен дерматит, които дерматолог Иванова е срещала в своята практика са:

  • Перилни препарати, сапуни, различна козметика и парфюми
  • Тъкани и бижута изработени от различни материали
  • Отровни растения – смрадлика, дъб, бръшлян и други
  • Нови играчки, прибори или електроуреди предназначени за домакинството.
  • Латекс – голяма част от засегнатите са хора, които често използват каучукови изделия, такива са медицинските лица и персонала в медицинските заведения, има и случаи на заболели, които са претърпели множество операции.

Кожните обриви по тялото биха могли да появят и в резултат на някои вирусни инфекции. Такива са гъбичните инфекции, предимно кандида албиканс, херпес зостер, както и такива, предавани по полов път.

Спрямо своя лекарска практика д-р Иванова, дерматолог от Стара Загора поддържа тезата, че кожните обриви по тялото биха могли да бъдат и симптоми на различни заболявания като тези свързани с някои видове рак, черния дроб, бъбреците и други.

Ухапването от насекоми може да причина за появата на кожните обриви и сърбежи по тялото. А сухото и студено време също е предпоставка, затова използвайте подходяща козметика през студените зимни дни.

За да предотвратите бъдещи усложнения е добре да посетите дерматологичен кабинет възможно най-скоро след появата на кожните обриви.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 2 гласа)
Кожни обриви - защо трябва да посетим специалист дерматолог и какви са причините за появата им?, 6.0 out of 6 based on 2 ratings

Напиши коментар