Кой е Джон Кю?

Едва ли има човек, който силно да се интересува от кино и да не е гледал уникално силното творение на режисьора  Ник Касаветис от 2002 година, “Джон Кю”. Но дори да си някой, който предпочита необятния свят на книгите, и за когото седмото изкуство е едно далечно, непознато измерение, да игнорираш филм от подобна величина, би означавало най-малкото липса на обща култура и отказ да се прозре истината зад дебелата завеса, която системата е спуснала пред очите ни.
Кой е Джон Кю? Какво се крие зад някой, който има “арогантността” да използва някакъв инициал вместо фамилия, докато “безжалостно държи заложници в плен и заплашва да отнеме живота им”? И що за терорист е човек, който в същото време помага на болни и пострадали, и спасява животи, докато тези, които се предполага, че са отдали живота си на това, които са се клели пред паметта на Хипократ, които са по-скоро едни “хипокрити”, правят точно обратното? А най-лошото е, че го правят напълно съзнателно. Престъпник или герой е Джон Кю? Въпросът е риторичен. Защото свят, в който парите са изместили всякакво човешко чувство, в който комерса и чалгата се опитват всячески да те убедят, че това е животът, това е смисълът, а хартийките, които системата размахва пред очите ти не са нищо повече от подпалки, необходими, за да се запали огън, свят в който се опитват да ти наложат, че те са по-важни от самия живот, е измислен. Измислен от онези, които дирижират нещата! Измислен от мъчителите на Джон Кю! Измислен от истинските престъпници, на които обществото по някакви необясними причини продължава да дава власт и да издига в култ.
Вероятно повечето от вас в момента се питат “какво разбрах от това “резюме”, отегчени до безкрай, но механично продължаващи да четат, докато се прозяват пред монитора. Да, наистина, това не е точно статия за филм, но и самия филм не е съвсем такъв. Това е по-скоро живота на всеки един от нас, това е реалност, това е света, в който живеем! Това са нещата, които ни заобикалят всеки ден, гредите, които ни спъват толкова нелепо, големите камъни, които могат да смачкат живота, да го смелят като в мелница. Джон Кю не е просто главен персонаж в някакъв си филм, Джон Кю е всеки един от нас и докато хората не прозрат истината и не спрат да се преструват на незаинтересовани, винаги ще има по една Ребека Пейн, която да те погледне право в очите и хладнокръвно да ти заяви, че средствата ти не са достатъчни, за да спасиш това, което е безценно. А после все така хладнокръвно да те излъже, че всичко ще бъде наред. Коя е Ребека Пейн? Не е ли това системата, на която всички сме роби? Но също така и тази, която ние самите сме създали чрез невежеството и апатията си към това, което ни заобикаля.
Ако някога решите да гледате този невероятен филм, опитайте се да погледнете отвъд завесата и да разберете кой в действителност е Джон Кю. Може да останете изненадани от огледалото, което ще намерите зад нея.

HTML код на статия

Автор: Anne Jonson


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Кой е Джон Кю?, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар