Колко е важна водата при активно спортуване?

Водата в никакъв случай не е просто течност, с която утоляваме жаждата си. Тя няма заместители и е жизнено важна за всеки организъм. Именно затова във всяка статия за нова диета, здравословен начин на живот или спортуване се отделя един пасаж, в който се обяснява значението на консумацията на вода.

Затова при физическо натоварване, особено когато става въпрос за спортуване, консумацията на вода е задължителна. Това се дължи на факта, че умората, която човек усеща след тренировка е всъщност реакция на организма след загубата на вода. За да се избегнат мускулните спазми, както и резките спадове в кръвното налягане и кръвната захар, специалистите препоръчват прием на вода преди, по време на и след физическо натоварване. Интересен факт е, че теглото, загубено непосредствено след тренировка, не е нищо друго освен вода. Именно затова заменянето на вода след тренировка с каквато и да е друга напитка не само не помага на организма, но и го затормозява, тъй като всички останали течности, особено подсладените, изискват повече обработка от организма. Малко лимон и мента, добавени към водата, ще направят напитката ви изключително освежаваща. Ако сте решили да спортувате сутрин, минималното количество вода, което трябва да приемете е 300 милилитра.

Оказва се, обаче, че има спортисти и треньори, които препоръчват употребата на така наречените „спортни напитки“ заради наличието на натрий в тях. Тук обаче става въпрос за загубите на тялото само при много тежки и професионални тренировки. Разбира се, изборът е изцяло ваш, но употребата на стимуланти, различни от спортните напитки е изключително вредна. Повечето напитки, прахчета, хапчета за отслабване например (голяма част от тях се предлагат във фитнес залите), подпомагат дехидратация и изключително много вредят на организма.

Много е важно да се обърне специално внимание на спортуващите деца, тъй като телата им съдържат по-голям процент вода, отколкото тези на възрастните, следователно обезводняването при тях е много по-тежко. Тялото ни най-добре усвоява вода сутрин и вечер. Но за всички възрасти важи едно и също правило – при наличие на тренировки количеството прием на вода за деня трябва непременно да се увеличи, към задължителното за деня (2-2,5 литра), по време на тренировката още 0,5 литра, а след нея в зависимост от натоварването организмът сам ще „поиска“ нужното количество.

В крайна сметка изборът на напитка, както и количеството, остават във ваши ръце. Най-важното, което трябва да запомните е, че когато натоварвате организма си, трябва да му се „отплащате“ с нужните за него вещества. Тези въпроси на избор стоят и пред професионалистите. И докато по-голямата част от тях предпочитат спортните напитки, то канадската футболистка Кейлин Кайл например предпочита само вода. Въпрос на личен избор …

И накрая ще ви развеселим с един любопитен факт. Учените от  института по физическа култура в Санкт Петербург създадоха метод, благодарение на който с помощта на вода, могат да подготвят още по-добре родните спортисти за предстоящата олимпиада през 2014 година. Те твърдят, че това е същата специална вода, която китайските атлети са използвали по време на олимпиадата в Пекин (2008г.) Учените са създали графенов филтър, който позволява добиването на така наречената стуктурирана вода. Продължителния прием на тази субстанция води до значително увеличение на работоспособността, освен това времето за възстановяване след тренировки намалява с 15 до 20 процента; кръвното налягане и пулса бързо влизат в норма. Руските специалисти подчертават, че употребата на вода не е забранено от международната антидопингова агенция.

Вижте повече информация за количеството вода, което трябва да поемате на ден на нашата Facebook страница:

https://www.facebook.com/PartyIceberg?ref=hl

 

HTML код на статия

Автор: bilyana


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар