Колко пари ще ми трябват, за да си пусна СОТ?

Скоро ми се наложи да си пусна СОТ вкъщи и, тъй като ползвам за първи път, реших да заложа на най-изгодната оферта. Така или иначе отзивите за всички фирми са разнообразни, а след като всички са лицензирани, би трябвало да си вършат работата съвестно (дай боже да не се налага, де) :). Сравнението на тарифите за сот ми отне известно време, затова реших да споделя опита си с други в моята ситуация, за да знаят какво да имат предвид при избора на фирма за СОД.

В общи линии, офертите на фирмите за сигнално-охранителна дейност се състоят от няколко  елемента:

–        Абонаментна такса – обикновено е месечна

–        Сигнално охранителна система

–        Монтаж  на охранителната техника

–        Такса включване

Месечната такса обикновено варира от 20-30 лв с ДДС за частни лица до към 40 лв при охрана на офиси (т.е. за юридически лица). Някои фирми изискват задължителното й предплащане за няколко месеца напред, а други не те задължават, но дават отстъпка в този случай.  Ако вече си ползвал СОТ и имаш изградена охранителна система, можеш да минеш без заплащане на сигнално охранителна техника, но ако не си, трябва и да си купиш алармена централа, и допълнително да платиш за монтирането й. И така първоначалният разход доста се качва. Хубавото е, че някои  фирми предлагат промоционални варианти, като например:

–        ползване на охранителна техника под наем, вместо закупуването й

–        безплатно включване под охрана, ако имаш изградена  сигнално-охранителна система

–        безплатен монтаж при закупуването на охранителна техника

–        безплатна техника при включване под охрана за определен период от време

Не знам дали да споделя на коя фирма се спрях аз, защото идеята ми е да разгледам условията в различните тарифи. Но защо пък не? В крайна сметка избрах БОДУ СОД, защото имаха промоция за най-ниска месечна такса, и освен това към нея вървеше и комплект безплатна техника. От познати разбрах, че трябва да обърна внимание и на таксите, които фирмата възстановява при нанесени щети в апартамента, които също ми се сториха изгодни. Това е в общи линии скромният ми опит в избор на СОТ.

 

HTML код на статия

Автор: fikoz


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар