Културни и природни забележителности във Велинград

Минералните извори, красивата природа и благоприятните за лечение на различни заболявания климатични условия са направили Велинград предпочитана туристическа и спа дестинация за много хора. Градът се намира в европейско – континенталната климатична област и граничи с континентално – средиземноморската област. Лятото във Велинград е краткотрайно и прохладно, а зимата продължителна и мека.

В тази статия ще обърнем малко повече внимание на туристическите и природни забележителности, които могат да се видят в района на живописния Велинград.

На 12 километра от град Велинград се намира пещерата Лепеница. Тя е голям и изключително интересен туристически обект. До сега максималната дължина, до която човешки крак е стъпвал е 1400 метра, но никой все още не е видял всичко, което величествената природа е създала в тази хилядолетна пещера. Тя е отворена за посещение от туристи през 2010 година. Някои от залите в нея са получили интересни имена, като „Арманите“. „Концертна зала“ и „Срутището“. В пещерата има чудесно запазени и открити сталактити, драперии, сталактони, сталагмити, пещерни езерца и други интересни природни забележителности, които посетителите могат да видят.

Пещерата Лепеница има интересно разположение – тя е на три етажа, като в най-долната й част тече подземна река.

Крепостта Цепина – намира се на 18 километра от град Велинград, в близост до село Дорково. Това е най-старата българска крепост – столицата на деспот Слав. През периода на средновековието това е била най-известната крепост в Родопите. Външните и крепостни стени обхващат площ от 25 декара. През средновековието в самата крепост е бил изграден замък с площ от 1.5 декара, днес стените му са запазени до височина 2.5 метра. След направено археологическо проучване в крепостта са били открити останките на четири водохранилища с дълбочина достигаща до 10 метра и три църкви.

Езеро и парк Клептуза – това са едни от най-забележителните  и романтични кътчета на Велинград. В квартал Чепино се намира парк Клептуза, който е една от трите термални зони на града, тук е разположен и карстовият извор, носещ същото име. Големи количества от неговата вода се използват за питейни нужди, а другата част от водата е образувала две красиви езера, вливащи се в Чепинската река, а от там в Марица и Бяло море.

В близост до карстовия извор се намират красиви и вечно зелени борови гори. Те са превърнати в пленителен естествен парк, който бива посещаван от жителите и гостите на Велинград. Паркът е чудесно обособен и предпочитано място за отдих и разходка през летните месеци на годината.

Голямото богатство на града са хидротермалните находища, красивите и уникални природни забележителности и мекият климат. Велинград е гостоприемен по всяко време на годината и очаква своите гости, на които определено има какво да покаже.

 

Източник: http://xn--80addfcsur2a.org/

HTML код на статия

Автор: anainsert


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар