Летища в Лондон и как да се придвижим до Лондонското сити

Летища в Лондон и как да се придвижим до Лондонското сити

Столицата на Великобритания притежава голям брой туристически забележителности, много от които са известни по цял свят. Това, както и историческите сантименти съхранени в много от местата по-рано част от Британската империя, простирала се върху една четвърт от земното кълбо, правят Лондон една от най-популярните туристически дестинации в световен мащаб. Както и една от най-натоварените откъм въздушен трафик.

В Лондон има пет главни летища: Хийтроу, Гатуик, Лутън, Станстед и Лондон сити. Съществуват и други, но те са по-малки и предназначени за по-леки самолети. В същност от изброените по-горе, само за две – Хийтроу и Лондон Сити може да се каже, че попадат в чертите на града. Останалите са разположени в околностите.

Летище Хийтроу

Това е най-голямото летище във Великобритания, а и в Европейския съюз по обем на пътническия трафик. Поради това вие си имайте едно наум, че може да се случи и забавяне на полета. Летището се намира на трийсетина км на запад от централната част на града. След като слезете от самолета, ако няма кой да ви чака на летището, ще трябва сам да решите как да стигнете до адреса на който отивате. Има няколко начина да стигнете до центъра на Лондон:

  • С метрото
    От Хийтроу тръгва линия Пикадили, която минава през центъра и продължава на север. До станция Кингс Крос в центъра на Лондон се стига за около един час. Мотрисите са през няколко минути. Това е най-евтиния транспорт до центъра, но понякога може да се струпат много пътници, а и мястото за багаж е ограничено.
  • С влак
    С Хийтроу експрес е най-бързия начин да стигнете до центъра. До гара Падингтън, която е малко по на изток от метростанцията Кингс Крос се пътува 15 минути. От там можете да продължите с метрото. Билетите за влака са по-скъпи от тези на метрото и на автобуса.
  • С автобус
    Нешънъл експрес извършва превози до Хийтроу от много места във Великобритания. От автобусната спирка на Хийтроу може да се стигне с техните автобуси до спирка Виктория в центъра на Лондон, където има и гара и метростанция със същото име. Билетите са малко по-скъпи от тези на метрото, но не винаги ще намерите свободни места, ако не сте си резервирали предварително.
  • С такси
    Това е най-скъпия и най-комфортния начин за придвижване. От шофьора можете да получите и полезна информация докато пътувате.

Летище Гатуик

Това е второто по големина летище във Великобритания, след Хийтроу. Разположено е на около 45 км на юг от Лондон. До центъра на Лондон може да се отиде с влак или автобус, освен ако не предпочитате да вземете такси. Най-бързо се пътува с влака. Гатуик експрес тръгва на всеки 15 минути и с него можете да отидете до гара Виктория в центъра на Лондон за половин час. От Гатуик можете да вземете и автобус на Нешънъл експрес до спирка Виктория и ще пътувате по-евтино от влака.

Летище Станстед

То е третото по големина във Великобритания, намира се на около 65 км на североизток от Лондон. До центъра на Лондон може да пътувате с влак, автобус или такси. С влака е най-бързо, но и по-скъпо от автобуса. С влака ще стигнете за 45 минути до центъра на Лондон.

Летище Лутън

Намира се на петдесетина км от Лондон и както подсказва името му е в близост до град Лутън. Има влак и автобус до центъра на Лондон, както и таксита. Най-бързо се пътува с влака, цените с автобуса са почти еднакви.

Летище Лондон сити

Намира се в източен Лондон. Отстои на 16 км от центъра. Придвижването може да се извърши с градския транспорт или такси.

И накрая, едно нещо което вие навярно не знаете е, че съществуват курсове по разговорен английски език, провеждани от езикова школа в София, където можете да проиграете ситуация, в която сте на някое от лондонските летища и трябва да обсъдите и направите с другите курсисти избор как ще ви бъде най-удобно да се придвижите да Лондон. Ще проиграете и самото придвижване, както и редица други практически ситуации, които биха били ежедневие за вас във Великобритания.

HTML код на статия

Автор: european


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар