Лечение на хемороиди вкъщи

Хемороидите са много често срещана болест, за която се знае твърде малко. Точните причини за появата на хемороидите все още не са установени, но лекарите считат, че увеличеното кръвно налягане в областта на ректума (вследствие от физически усилия, продължителен седеж), както и вродената слабост на кръвоносните съдове допринасят за развитието им. Лечението на хемороидите обхваща редица разнообразни процедури, включително лечение с традиционни билкови рецепти (продукти с OTC сигнатура – кремове, лосиони, гелове, кърпички за хемороиди и др.), медицински интервенции (склеротерапия, лигатура с гумена лента), както и операции.

Но тъй като традиционното лечение на хемороидите (а под традиционно имаме предвид чрез простички процедури и вкъщи, с билки и диета) дава най-добри резултати, ще започнем именно с него.

Диета при хемороиди

Смята се, че хроничният запек и напъните при изхождане са едни от първопричините за развитие на хемороиди и че твърдите изпражнения могат да травматизират (да разкъсат и наранят) вече появили се хемороиди. Затова лекарите препоръчват началото на всяко лечение на хемороиди да започва с изграждане на правилни хранителни навици, които ще омекотят изпражненията, за да се придвижват по-лесно през отделителната система. Фибрите, намиращи се в плодовете и зеленчуците, и особено много в пълнозърнестите храни, са чудесен начин за омекотяване консистенцията на изпражненията. Обикновено 20-30 г диетични фибри дневно са напълно достатъчни, за да облекчите червата си. Диетичните фибри могат да се приемат и под формата на хранителни добавки (в аптеките можете да откриете такива), които имат същия ефект. В диетата си при хемороиди следва да включите и пиенето на големи количества вода – най-малко по 2 литра дневно, за да омекотите допълнително изпражненията.

Освен за запека, същото важи и за състоянията на диария – тя също има крайно неблагоприятно влияние върху хемороидите, като може да ги възпали, да се подуят повече и да се появят болки и кървене. Диарията също трябва да се контролира чрез правилен хранителен прием.

Билкови продукти за свободен прием

Съществуват много лекарствени продукти, които са обозначени със OTC знак на своята опаковка. OTC е абревиатура за Over-The-Counter което буквално се превежда „зад ъгъла“. Този тип продукти обикновено са изцяло на билкова основа и се продават в специализирани билкови дрогерии и щандове, особено разпространени в Китай и другите страни от източна Азия.

Тези билкови продукти обикновено съдържат същите билкови екстракти, които се прилагат за лечение на хемороиди аноректални симптоми като сърбеж и дискомфорт. Продуктите са налични под формата на мехлеми, кремове, гелове, супозитории, пяна и кърпички, под формата на таблетки и хапчета, както и чайове. Билките в тях имат 3 основни насоки на действие – да спрат кървенето на хемороидите (ако е налично), да намалят сърбежа и дискомфорта, причинен от хемороидите, и да „стегнат“ стените на кръвоносните съдове, изграждащи хемороидите, за да заздравеят и да не се появят повторно. Повечето продукти, и особено китайските традиционни рецепти, съдържат повече от една активна съставка.

Ние ви препоръчваме да изпробвате такива продукти за лечение на хемороиди от Хемолек!

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар