Лечим ли е астигматизмът?

До скоро се смяташе, че астигматизъм не е лечим. Напоследък обаче в това направление се развиват и нови методи, които не само коригират астигматизъм, но имат амбициите да ликвидират този недостатък. Всъщност, прието е да се смята, че това не е заболяване на окото, а става дума за неправилно пречупване на светлината заради изкривена роговица или леща.

 

За да се подходи адекватно към проблема с астигматизъм е препоръчително да се направи правилна диагностика. Тя се състои в периодични очни прегледи, а напоследък се мери и кривината на роговицата или лещата със специален уред. Трябва да се има предвид, че при децата астигматизъм обикновено се увеличава с възрастта и те трябва да бъдат следени периодично. Симтоматиката се изразява в широк периметър – от размазания образ до главоболие нервност и потиснатост.

 

Начините за коригиране на астигматизма са зависими от неговия вид и степен. Много източниците твърдят, че в повечето случаи става дума за вроден недъг на генетична основа. Изкривяването на роговицата се среща често при недоносени деца, с по-малко от допустимото тегло. А деформирана леща на окото често се забелязва пи пациенти с диабет или други хронични заболявания. Има и много тежка форма на проява на астигматизъм, при която се наблюдава изтъняване роговицата ан окото. Съответно, като се има предвид за какъв астигматизъм става дума,  се  избира и начинът на лечение или профилактика на астигматизъм.

 

Традиционният подход за корекция на астигматизъм е изписването на очила със съответния цилиндър, като обикновено офталмолозите препоръчват те да се носят редовно. В последно време се препоръчва носенето на очен тренажор, който сам по себе си представлява очила, вместо стъкълца са сложни надупчени шаблончета. Като се гледа през тях се упражнява фокусирането и ефектът никак не е малък, т.е очният мускул се тренира много добре. Тренирането на мускула може да става и с обикновени упражнения за очи, които подобряват яснотата на зрението, акомодацията на окото и стягат очните мускули. При добро постоянство, резултатите са налице, защото често астигматизъм е комбинират с далекогледство или късогледство, а те се повлияват много добре от тези упражнения.

 

Друг начин за справяне с астигматизъм са лещите, в зависимост от това колко е напреднал могат да се препоръчат меки или твърди лещи. Има и специални меки лещи, които помагат на светлината да се пречупва точно върху ретината. Ако астигматизъм е голям, се препоръчват твърди лещи.

 

За хора на възраст от 20 до 40 г. може да се препоръча и кардиналното разрешение на проблема – хирургическа намеса с лазер. Тази намеса обаче не се препоръчва на пациенти над 40 г.  и на хора с диабет, на бременни и кърмачки. За хората над 40 г. се препоръчва да коригират астигматизъм с лещи.

 

Във всеки случай е добре да се вземат навременни мерки за корекция на астигматизъм, защото в противен случай, ако се занемари неговото контролиране, може да се стигне до сериозно увреждане на зрението и до пълна слепота.

Астигматизъм – http://luxorclinic.com/astigmatism-correction.html

HTML код на статия

Автор: nadyatsvetckova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар