Мога ли да дресирам възрастен мопс ?

Мога ли да дресирам възрастен мопс

По стечение на обстоятелствата вместо да си вземете малко кученце в дома ви е влязъл възрастен мопс. Вие го харесвате и дори вече го обичате, но възпитанието му е под всякаква критика. Затова се заемате да го обучите. Принципно това не е невъзможно. Просто ще ви коства повече време, внимание, такт и усилия. Кучетата порода мопс са своенравни, инатливи и трудни за дресировка по принцип. Но не се отчайвате, а час по-скоро започвайте да действате.

Ако за първи път гледате мопс, най-добре е да се посъветвате с други собственици на кучета от тази порода, с професионален дресьор или пък да следите статиите в блога ни. Периодично публикуваме статии, свързани с трикове и съвети за дресура на мопс.

Кучето ви не е получило никакво адекватно възпитание? Значи трябва да започнете отначало, с най-основните неща.

Като начало контролирайте собственото си поведение. Не си позволявайте гневни избухвания, защото кучетата порода мопс са много чувствителни към тона на гласа и езика на тялото. Ако ги плашите и усещат, че им се ядосвате, едва ли ще направят това, което искате. Освен това е добре да знаете как се е държал с кучето предишният му собственик. Може да се окаже, че поведението ви напомня на мопса на поведението на предишния му стопанин и това не предизвиква в него кой знае колко позитивни емоции. Бъдете внимателни, мили, предразполагащи, търпеливи и упорити.

Заедно с това обаче не забравяйте да покажете на вашия мопс кой командва положението. Ако семейството е глутница, вие сте водачът й. Това е. Намерете баланса, за да помогнете на мъника да се почувства спокоен, самоуверен и да ви заобича.

Включете в заниманията цялото семейство. Нека вашият мопс се почувства част от цялото семейство.

Започнете с нещо просто – научете го да приема клетката за спане като лично негово и безопасно място.

Бъдете последователни. Най-важното е да изградите навици във вашия любимец. Направете си график с всичко, което трябва да прави мопса ви в различните части от деня и го спазвайте. Извеждайте го в определени часове, слагайте му храна по едно и също време и на едно и също място. Не се отклонявайте от графика дори ако навън вали, студено е или сте просто уморени. Нека някой ви смени, ако не можете вие да направите каквото трябва, но мопсът не бива да пропуска нищо от ежедневните си дейности.

 

Ако се случи възрастният мопс да се държи като мъничък и да се опитва да пишка вътре, непременно го прекъснете и го изведете навън.

Кучетата порода мопс са малко суетни, а и много искат да ги харесвате, защото ви обожават. Затова, когато любимецът ви направи нещо както трябва, поощрете го. Похвалете го, дайте му награда, прегърнете го. Така всъщност ще мотивирате възрастният мопс да се научи на добро поведение.

Стъпките при дресурата му са същите, както при малко кученце мопс. Просто ще трябва да се въоръжите с търпение. Но си струва. Определено си струва, когато погледнете очарователните му, предани очи, вперени във вас. Не се отказвайте.

HTML код на статия

Автор: mopsbg


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар