Мумбай – цветната и гостоприемна врата към Индия

Наричат Мумбай индийският град чудо на 21-ви век. Финанси, търговия, киноиндустрия, промишленост – Мумбай може да предложи всичко това. А като се прибави и прекрасното му местоположение на брега на Индийския океан, не е изненада, че той е един от най-големите градове на Азия.

„Градът, издигнат от морето” – така е известен Мумбай. Преди да се превърне във входна врата към Арабско море и света, Мумбай е бил град заобиколен  с тиня и блата.  Следи от древното рибарско селище Бомбай  могат  да се видят и днес. В действителност името на града идва от португалското название Bom Bahia, което означава Добър залив.     Ако се отправите през многобройните сгради от бетон и стомана надолу по морския бряг, можете да откриете следи от древното селище. Дървени рибарски лодки и дълги мрежи по неповторим начин  си съжителстват с ослепителната нова архитектура на града. Край     Бомбайската крепост могат да се видят десетки останки от Викторианския златен период на страната през 19 век. Този цветен район е дълъг 1,6 километра. Той започва от пристанището Аполо и стига до Нео-готическата станция Виктория Терминус (Victoria Terminus Station).

Всяко посещение на Мумбай започва  с „Gateway” – входът на Индия, който е          основна забележителност на града. Арката е построена през 1924 година в чест на посещението на крал Джордж V през 1911 година. Това е любимо място на множество мумбайци, които обичат да прекарват тук почивните дни. Подходящо е за пикник, разходки и забавления.

Южната част на града е най-старата, в която са разположени множество  исторически паметници . Интерес тук представляват Афганистанската църква и музеят на принцът на Уелс. Той е известен със забележителната си колекция, която показва азиатското изкуство и история през античността и средновековието. Музеят е един от най-големите и интересни в страната заради невероятните природно-научни експозиции в него. Тук могат да се видят уникални експонати от порцелан и фина индийска дърворезба, нефрит както и множество изискани миниатюри.

Друга основна забележителност на многоликия Мумбай е високата 260 фута часовникова кула Ражабай (Rajabai), построена през 1800 година като паметник в чест на заможен банкер, поръчан от майка му. Кулата в неоготически стил се издига величествено сред   останалите сгради наоколо и допълва цветния, исторически пейзаж.

На 500 метра навътре в морето се намира остров.  Там е построена къща   в която е отсядал Махатма Ганди при посещенията си в града, наречена Мани Баван (Mani Bhavan).  Живописната джамия Хаджи Али също представлява интерес. Те пресъздават един друг   аспект на този мултикултурен град. По залез слънце, когато последните слънчеви лъчи      издигат мост между континента и джамията, гледката е магична. Ако сте се уморили от     толкова история и култура посетете оживения пазар Крауфорт пазар (Crawford Market), в  който можете да откриете най-пресните продукти местно производство, които Мумбай може да предложи.

Днес Мумбай по уникален начин е съчетал история и настояще.  Десетките архитектурни творения и сгради във Викториански стил си съжителстват  със стоманените сгради, извисяващи се високо в небето. Градът е магнит за тълпите, привлечени от вечната жажда за слава и богатство. Известният и гостоприемен Мумбай е градът събрал блясъка на Боливуд. Той е и най-големият център на киноиндустрията в света.

Градът е  заобиколен  от вода и тъй като земята е ограничена в  Мумбай се строят  все по-високи сгради. Небостъргачите по уникален начин са променили силуета на града, а през нощта той потъва в блясъка на светлините.Трудно е да се повярва, че някой би поискал да напусне Мумбай по време на престоя си, но ако все пак това се случи има едно прекрасно място заредено с енергия. Това са пещерите Елефанта (Elephanta.). До тях се стига лесно с ферибот от пристанището на Мумбай. Те представляват уникални скални образувания на повече от 1200 години – едни от най-интересните  в Индия.

Мумбай като всеки космополитен град може да се похвали с изобилие от молове и търговски центрове. Една от най-емблематичните улици е Колаба (Colaba). Градът не би бил толкова и магнетичен без десетките малки закътани улички, които пресъздават  автентичната атмосфера на индийската култура. Малките чаровни антикварни магазинчета, предлагащи разноцветни предмети и изделия ще впечатлят всеки посетител. Тук и до днес е останало непокътнато ежедневието на обикновения индиец от десетилетия наред, недокоснато от съвременна ръка. И именно в това се крие чарът на Мумбай.  Цветен и гостоприемен!

Източник: Agoda.com

 


 

HTML код на статия

Автор: vall


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар