Незабравим Великден на остров Корфу

Всяка година християните по света очакват с нетърпение най-големия православен празник – Възкресение Христово. Дали да останем за този светъл ден вкъщи с най-близките си хора, да посетим роднини и  приятели, да се отдадем на заслужена почивка, зависи от времето и самите нас. През 2013 Великден се отбелязва на 5-ти май и се слива с друг празничен ден, който отбелязваме – Гергьовден. Не е ли това чудесен повод за пътуване и отбелязване на светлия празник извън обичайната ни среда.

Ако искате да разгледате непознато за вас място, но и да усетите празничната великденска атмосфера, подходящо предложение е гръцкият остров Корфу. Древногръцкият поет Омир нарича това място „изумруден остров” и „райска градина”. Тук ще се потопите сред приказна природна красота, съчетана с мистиката от легендите за острова  Хиляди туристи от цял свят са привлечени към Корфу през всички сезони на годината. Пролетта и почивните дни около Великден сас чудесен повод и вие да почувствате магията на Корфу.

Керкира, както се нарича този остров /или Корфу/ се докосва от три морета – Адриатическо, Средиземно и Йонийско. Климатът е мек и благодатен. Природата е изключително разнообразна – тук може да видите дълги, бели плажове, чиста морска вода и девствени зелени простори, както и необятни маслинови насаждения. Именно вълшебната природа и мистиката на острова го правят притегателна точка за много туристи. Според една от многобройните легенди Посейдон, богът на моретата, се влюбил в красива девойка с името Керкира и я довел на този остров. Оттук идва и името му. Поради това гърците смятат, че това е най-романтичният им остров. Едно поверие гласи, че ако двама влюбени дойдат тук и са изкачат на крепостта Ангелокастро, която е най-високата точка и датира от 13-ти век, застанат на нея хванати за ръце, любовта им ще продължи завинаги.

Най-големият град на острова носи същото име – Корфу. Разположен е в центъра на източното крайбрежие и представлява малък полуостров. Самият град е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Ако обичате да разглеждате културни и исторически забележителности, тук има какво да видите. Посетете старата част на града, където ще видите останки от византийското и венецианско владение. Ще се разхождате сред малки, кокетни улички, фонтани и други паметници от няколко различни култури. Точно тук се намира и считаният за най-голям площад на Балканите с името Пианад.

Корфу е привлекателен през всички сезони на годината, но със сигурност най-вълнуващ е престоят по време на Великденските празници. Тук ще бъдете свидетели на традиционни и непознати на други места по света ритуали. Според традицията празненствата започват в събота вечерта преди Великден. От старата част на града започва празнична процесия с три филхармонии, което създава особена и тържествена атмосфера в целия град. Самата процесия започва от „Свети Спиридон”, патронната църква на града , от която се изваждат мощите на светеца.   Най-интересен е обичаят да се хвърлят от жилищата стари глинени делви с вода точно в 11ч. Хората, които планират да го правят трябва да поставят на своите тераси.червени платна със златни ивици. Поверието гласи, че с изхвърлянето на старите глинени делви се изчистват и всички зли и нечистиви сили от семейството и дома.

Минаващите гости и жители на града трябва да си вземат парченце от счупените делви и да го пазят. Тези парченца носят сила, късмет и  здраве през годината. Вечерта великденските празненства приличат на тези в България – продължаватв в църквата, където всеки трябва да си вземе запалена свещ и да се върне с нея вкъщи.

Ако обичате лукса и по-съвременна атмосфера, може да посетите град Канони, разположен на около 5 км от град Корфу. Тук може да избирате сред луксозни и изискани хотели, които предлагат многобройни удоволствия и атракции.

Друго интересно място, което не бива да изпускате от остров Корфу е курортът Палеокастрица. В превод означава „Старият замък”. Палеокастрица е популярен с приказната си и чиста природа, както и с най-просторния плаж от западната част на острова. Тук може да посетите древния манастир „Света Мария”.

Ако искате за Великденските празници да се откъснете от обичайната си среда, да видите нови места и култури, но да отбележите и почувствате празничната атмосфера на Възкресение Христово, остров Корфу със сигурност е мястото за вас.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Незабравим Великден на остров Корфу, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар