Парабените – опасни ли са те за нашето здраве?

Най-вероятно вече сте чували за парабените и дискусията около тяхната безопасност. Но какво точно представляват тези вещества, къде се използват и какви са възможните рискове за здравето, които те крият?

Какво представляват парабените?

Парабените са химически вещества, които се използват в редица козметично продукти, като шампоани, гримове, кремове, гелове за бръснене, лосиони, дезодоранти и други продукти за лична грижа. Те играят ролята на консерванти, които предпазват продуктите от влиянието на бактерии, плесен и гъбички. Освен в козметични продукти, парабените често се използват от фармацевтичната и хранително вкусовата индустрии. По данни на американската администрация за контрол върху храните и лекарствата, парабените са най-широко прилаганите консерванти през 2010 г.

Рискове за здравето

Предупрежденията за възможните здравни проблеми, причинени от парабените, се появяват за първи път през 2004 г., когато независимо проучване достига до заключението, че парабените вероятно увеличават риска от рак на гърдата. Тези разкрития принудиха няколко организации да призоват за повече предпазливост при употребата им.

Въпросното проучване открива следи от парабени в тумори на жени, страдащи от рак на гърдата. Изследванията сочат, че парабените имат свойства, подобни на свойствата на естрогена – хормон, за който се знае, че стимулира развитието на този вид рак.

Според проучване на японски учени от 2002 г., парабените също оказват влияние на мъжката репродуктивна система. Освен това, специалисти свързват широката употреба на парабените с рака на кожата.
Парабените могат също да предизвикат по-леки или по-тежки алергични реакции, особени при хора с чувствителна кожа. Те попадат в кръвта през кожата и могат да доведат до появата на различни видове дерматити и други кожни възпаления и раздразнения.

Възможно е парабените да окажат влияние на функционирането на различни системи в тялото, защото тези вещества наподобяват човешките хормони, и особено естрогена, и наличието им в организма може да причини объркване на ендокринната система. Чрез хормоните, които произвежда, ендокринната система контролира и балансира функциите на всички останали системи. Именно по този начин парабените могат да окажат влияние на жизнено важни органи и процеси в организма.

Естествени парабени

Мнозина учени и медици се обявяват против използването на парабени в козметиката, фармацевтичните продукти и храните. Те са поддръжници на естествените парабени, които се съдържат в някои растения, като например моркови, боровинки, маслини и краставици. Една от причините използването на естествени парабени да е по-безвредно за здравето е, че те се изхвърлят от организма много по-лесно, отколкото химически парабени.

Как да избегнем парабените?

От 2009 г. насам много козметични и фармацевтични фирми спряха използването на парабени в продуктите си. Ако искате да сте сигурни, че шампоанът или кремът, който използвате, не съдържа парабени, трябва да проверите внимателно съставките на продукта, които задължително трябва да бъдат обявени на опаковката. Някои от най-често влаганите в козметиката парабени, са метилпарабен, бутилпарабен, пропилпарабен и бензилпарабен.

HTML код на статия

Автор: maria_maria


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар