Плюсовете и минусите на домейните с една дума

Всеки, който е вече започнал или е решил сега да стартира нов бизнес, знае колко важно е името на компанията, което ще избере. Клиентите ви ще свързват бизнеса ви с това име, затова е добре то да бъде или свързано с неговата дейност, или да бъде много интересно и лесно за запомняне, за да може хората да го запомнят по-лесно. Всичко това се отнася и за домейн името, което ще изберете за уеб сайта на вашата фирма. Това е името, с което клиентите ви ще свързват уеб сайта ви и нещо, което е още по-важно – как ще ви откриват в търсещите машини. Домейн имената, състоящи се от една единствена дума, бяха най-популярният избор за доста дълъг период от време, а някои хора смятаха, че са единственият добър избор. Това може да се окаже невъзможна мисия, тъй като в днешно време да откриете свободен домейн, състоящ се от една дума, е като да откриете игла в купа сено. Естествено, ако разполагате с по-голям бюджет, може да си купите такъв домейн от предишния му собственик. Нека все пак да разгледаме кои са плюсовете и минусите на домейните от една дума – тъй като това може изцяло да промени нагласата ви и да сметнете, че те не са най-добрият вариант.

 

 

Плюсове

Нека първо започнем с плюсовете на домейн имената, състоящи се от една единствена дума. Първият и най-очеваден плюс, който можем да отбележим е, че имате една единствена дума, която описва вашата компания и е много лесно да бъде запомнена.  Това означава, че най-вероятно няма да е необходимо да полагате неистови усилия по SEO оптимизацията на вашия сайт и може да се позиционирате много по-лесно на челни позиции в търсачките – особено, ако думата е същата или поне свързана с продуктите и услугите, които ще предлагате.

 

Минуси

 

Тъй като домейните, състоящи се от една единствена дума, бяха изключително популярни за много дълго време, това ги направи изключително трудни за откриване. Доста често, домейните с една дума, които са налични в регистрарите, са доста странни и неподходящи за бизнес сайта на компанията ви. А ако случайно успеете да откриете подобен домейн, то най-вероятно ще се наложи да заплатите много по-висока сума за него, отколкото, ако си купите обикновен, нов домейн.

 

Може би ще се натъкнете на хора, които притежават домейна, който искате да закупите и са готови да ви го продадат. Но все пак това се е превърнало в доста доходоносен бизнес, така че се пригответе да ви поискат сума с доста нули накрая.

 

 

Може да опитате да изчакате известно време да видите дали домейна, който желаете, няма да се продава директно от регистрара след като изтече. Но все пак, шансът да се случи нещо подобно е доста малък, особено с домейни, състоящи се от една единствена дума, тъй като собственикът му най-вероятно го е закупил на доста ниска цена и ще го задържи. Ако пък това все пак се случи, списъкът от кандидати, чакащи за този домейн е доста дълъг, че най-вероятно пак няма да успеете да се вредите за него.

 

Домейн имената, състоящи се от една единствена дума несъмнено са ценни, така че, ако успеете да се докопате до правилния домейн на правилната цена, не му мислете дълго, за да не го купи някой преди вас. И все пак, в днешно време по-дългите домейн имена са също толкова често срещани и популярни. Хората вече са привикнали към запаметяването на по-дългите имена, така че може би е по-добра идея да изберете такъв, отколкото да плащате баснословни суми за такъв с една дума.

HTML код на статия

Автор: wursti


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар