Подсушаване на ръцете в обществени тоалетни

Когато става въпрос за хигиена в обществените тоалетни, първосигнално много хора се сещат за чистотата на тоалетната чиния и дали има сапун. На заден план остава един важен етап от личната хигиена, а именно – подсушаването на ръцете.

Колкото и добре да сте почистили ръцете си, една замърсена кърпа за избърсване, може да го обезсмисли. Точно поради тази причина хавлиените кърпи за многократна употреба вече не се използват на обществени места, които разполагат със санитарни възли.

Много по-удачен вариант са сешоарите за ръце и сгънатата хартия за ръце. Двата начина за подсушаване на ръце след измиване имат, както плюсове така и минуси. Общото при тях е, че са предназначени за подсушаване на ръцете и са подходящи за всякакви обществени места – търговски центрове, различни учреждения, болници, училища, бензиностанции и други.

Сгънатите кърпи за еднократна употреба обикновено са пачки с листове хартия, която се поставя в диспенсър за хартия. Чрез дозаторът се постига хигиена при ползване, защото при издърпване на листа, следващият се показва, дотолкова, че да бъде захванат и издърпан. Зареждането става лесно, без да се налага да се изразходи съдържащото се количество.

Хартиените кърпи за еднократна употреба обикновено са двупластови, целулозни или рециклирани, а сгъването е тип Z-Z. Дозаторите осигуряват защита от зацапване на хартията, също така намаляват разхода й в голяма степен. Доброто подсушаване е важно за здравето на кожата, тъй като при често оставяне на влажни участъци, най-вече между пръстите на ръцете, се създава благотворна среда за развиването на гъбични инфекции. Недостатък на този метод е, че се изразходват големи количества хартия, а за производството й се използва дървесина. Това рефлектира негативно върху състоянието на горите.

Сешоарът за ръце е друг вариант за подсушаване на ръцете. Принципът, на който работи е да изпуска струя топъл въздух, чрез който се изсушава кожата. Придава модерен вид на тоалетната, удобен и ефективен. Възможен негатив при него е, че ако е замърсен, при изпускане на струята въздух, може да разпространяват бактерии. В сешоарите за ръце има вграден сензор за движение и, когато човек постави ръка под отвора за струята въздух, той включва уреда. Така се избягва пряк контакт с него и не намалява ефекта от личната хигиена. Използването му осигурява по-добро и цялостно изсушаване на ръцете, като премахват всички остатъци от вода, дори и тези между пръстите.

В някои обществени тоалетни има, както сешоар за ръце, така и диспенсъри за кърпи за еднократна употреба. Така се гарантира, че всеки посетител ще избере предпочитаният от него начин за подсушаване на ръцете.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар