Ползите от арония

 “Арония – лек от природата” 

– Произход
Произходът на арония е от умерените пояси на Северна Америка и скоро след като се заселват там първите европейци, откриват нейните полезни качества и скоро след това тя се пренася  и в Европа, а в България се отглежда от няколко десетилетия. Българският разнообразен климат от четири сезона допринася за обогатяване на нейните и без това разнообразни  качества.

–   За плодът от арония
Аронията се отнася към ягодоплодните растения и принадлежи към многогодишните култури. Плодът от арония е дребен, събран в чепка, тръпчив, но добива сладък приятен тръпчив вкус като узрее напълно. Плодът от арония притежава богат букет от полезни витамини и минерали и с право може да се нарече лек от природата. Когато узрее, плодът от арония може да се използва, както за консумация в прясно и сушено състояние, така и  за направата на сок, сладко, вино, като добавка и оцветител на напитки, а дори и за извличане на полезните  ѝ  съставки и направата на лекарства от тях.  Плодът от арония има богато съдържание на полифеноли,  което обяснява неговите антиоксидантни  свойства. За това аронията е естествен антиоксидант със своето  изключително високо ниво на витамин P (800 до 2000 mg%). Заради това консумацията на арония е подходяща за артеросклероза,  бъбречни възпаления, хипертония, капиляротоксиноза и др. Аронията съдържа и високо съдържание на йод, което подобрява  функцията на щитовидната жлеза и стимулира произвеждането на храносмилателни сокове. Хората с лош холестерол също е полезно да консумират арония, показват клинични изследвания.  В аронията мога да бъдат намерени също и значително количество фосфор, желязо, калций и магнезий, а от микроелементите най-добре са представени мед, манган, молибден. Аронията също съдържа и добро представителство на органични киселини – лимонена, ябълчна янтарна.

 – За сокът от арония 
Сокът от арония често се използва като окаже превантивно действие при някои болести. Най-често се използва при сърдечно-съдови заболявания, както и  при съпътстваща терапия за повишаване на имунната защита на организма. Изследвания показват, че редовното приемане на малки количества сок подпомага да се нормализира и стабилизира високо кръвно налягане. Сокът от арония може да помогне за лечението и на други заболявания: алергични състояния, кожни болести,  артрит, ревматизъм. В натурално произведеният сок отсъства захароза и се съдържа сорбит, което го прави в полезна напитка и за диабетиците. В сокът от арония също се съдържа и пектин, което кара организма да се освобождава от радиоактивни вещества и йони на тежки метали. Това прави сокът полезен за консумация след химио и лъчетерапия. Сокът от арония е също добър антисептик – бори се с грипните вируси, бронхита и настинката. Консумацията на сок от арония довежда до добър тонизиращ ефект, подпомага и подобрява паметта.

Само в магазина на aronia.bg можете да намерите на ниска цена биологичен сок от арония.

HTML код на статия

Автор: aronia.bg


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар