Почистване на басейни – как и колко често

Басейнът е чудесно средство за отмора и прохлада през летните жеги, а също така може да замени цяла зала с фитнес-уреди, защото плуването е отличен спорт, който раздвижва всички мускули по тялото. Но за да бъде ползван безопасно за здравето, басейнът изисква непрекъснато наблюдение, обслужване и почистване.

Обслужването и поддръжката на басейни включва постоянно наблюдение на състоянието на водата в басейна и своевременно предприемане на процедури за химическо пречистване на водата, които включват дозирано добавяне на химически препарати. Всеки басейн трябва задължително да има филтрационна система, която два, три или повече пъти в денонощието пречиства целия обем вода на басейна, като пропуска водата през специални механични и химически филтри. Колкото и добре да работи филтрационната система на басейна, все пак по стените и дъното на всеки басейн се отлага замърсяване, предизвикано от песъчинки, дребни камъчета, вейки, листа, насекоми и т.н. Тъй като замърсяването от този тип се отлага по стените и дъното на басейна, то пречистващата водата система няма как да се справи с него – филтрите изчистват само замърсители, които плават във водата. Мръсотията по дъното и стените на басейните може да се отстрани само с изрична човешка намеса, като за целта се използват специални уреди.

За качествено изчистване на дъното и стените на басейните се ползват специални “прахосмукачки” за басейни – почистващи машини за басейни. Прахосмукачките за басейни приличат на домакинските прахосмукачки и като тях се състоят от ръкохватка, гъвкав маркуч, четка, засмукваща и филтрационна система. Процесът на почистване на подът и стените на басейна много напомня почистването с прахосмукачка у дома – четката на прахосмукачката се спуща на дъното на басейна и с разтъркващи движения напред-назад започва да се обира натрупаното замърсяване. Единствената разлика е, че прахосмукачката за басейни се ползва във водна среда – няма нужда да се източва водата от басейна, за да се пристъпи към почистване на дъното и стените с прахосмукачка за басейни.

Освен прахосмукачки за басейни, при почистване на дъното и стените на басейна се ползват и почистващи роботи – изчистването на басейн с почистващ робот е по-бързо и по-малко трудоемко. Почистващият робот е самостоятелна почистваща машина, която има всички необходими компоненти за чистене и няма нужда да бъде водена от човек. Роботът се поставя на дъното на басейна и започва да се движи самостоятелно и да извършва почистването на повърхностите. Има модели роботи за чистене на басейни, които могат да се движат само по хоризонтални повърхности, но има и роботи, които се придвижват не само по дъното на басейна, но и вертикално – по стените на басейна, като по тоя начин го изчистват целия напълно самостоятелно, без нужда от човешка намеса по време на чистенето.

Филтрационните системи за автоматично пречистване на водата на басейните, имат табло за управление, от което могат да се правят всевъзможно настройки, включително и колко често да се пречиства водата в басейна. Препоръчително е цялия обем вода на басейна да преминава през филтрационната система минимум 3-4 пъти на денонощие, без значение колко души са го ползвали. При големите басейни за обществено ползване е силно препоръчително циркулацията на водата през пречистващите филтри да бъде непрекъсната. Препоръчително е също минимум 2 пъти седмично да се извършва почистване на дъното и стените на басейна с прахосмукачка за басейни или почистващ робот за басейни.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар