Превръщат ли се трапезариите в отживелица?

Това е въпрос на който бихме могли да отговорим и си струва да се поровим. За да отговорим най-добре трябва да разгледаме теченията в интериорния дизайн съобразени със съвременните семейства и начина им на живот. Заети сме повече от когато и да било преди. Дните ни са по-дълги от тези в миналото. Днешните ученици имат по-дълги дни в училище с повече работа по домашните си, от тези на предишните поколения.
Но най-голямата разлика вероятно е, че днес повечето домове се състоят от двама работещи родители/партньори.
Отминаха дните, когато майката си стои вкъщи, грижи се за дома и посреща и изпраща децата и съпруга си съответно на работа и на училище. Отминаха дните когато работният ден приключваше в 17.00 часа. Днес членовете на семейството идват и си отиват в различно време. Поради това не е необичайно да има отделно ястие за всеки в зависимост по кое време се прибира и излиза.
За тези, които планират храненето на семейството това отнема много време и координация, а и често не се случва 7 дни в седмицата. Какво общо има с това трапезарията? Много!

Колко често се използва столовата?
Начина ни на живот е склонен да бъде по-небрежен днес, нашите домове са пряко отражение на тази промяна. Старите жилища построени между 1920 и 1970, с по-малка кухня са обзаведени със столова точно преди кухнята. Храната се сготвя в кухнята и след това се пренася в трапезарията. След храненето хората ще се преместят в друга стая … към кухнята да бъде изчистено и измити чиниите, към общите части на дома или към спалнята. Използването веднъж дневно на трапезарията не е достатъчно. Някои ги използват от време на време, а други не.
Дали трапезарията се използва наистина се свежда до начина на живот.

Къде се хранят хората?
В съвременния интериор кухните виждат повече трафик и най-голямо използване от всяка друга стая в дома. Това особено се отнася за заетите семейства. Прекарваме все повече и повече време в кухнята. Това е мястото където се готви, събираме се, работим, забавляваме се, обсъждаме събитията от деня, планираме бъдещите си ангажименти и плащането на сметки. Случва се също и да се храним там. Нашите кухни са обзаведени с музика и телевизори, като по този начин се превръщат в истински всекидневни. Кухните тези дни са по-големи отколкото в миналото и често имат повече от една зона за сядане.

Какво се случва със съществуващите трапезарии?
Много официални трапезарии стоят свободни и празни – събиращи прах и паяжини. Други обаче наясно с този проблем на губене на пространство решават да преустроят тези ненужни помещения в нещо, което по-добре отговаря на начина им на живот. Виждаме днешните трапезарии превърнати в стаи за игри, офиси, библиотеки, художествени ателиета, стаи за упражнения и др. …

Стените се събарят!
Разширените пространства се търсят много в наши дни и се използват много често в интериорния дизайн. По-новите домове са построени с тази мисъл, а по старите биват преустроявани по този начин. Дори малки колониални къщи могат да бъдат направени с просторни пространства. За мнозина това е идеално. Това не само отваря дома, като го чувствате по-голям, а и за младите семейства това е начин по-лесно да наблюдават какво се случва вкъщи без да е нужно да са в една и съща стая. Просторните домове са наистина актуални на пазара за недвижими имоти.

Зоните за хранене в малки домове и апартаменти.
Все повече хора живеят в апартаменти и домове, които са прекалено малки за отделни зони за хранене. За тези, които живеят в апартаменти, мансарди и по-малки жилища, кухнята за пореден път е центъра на дома. В мансардите с отворени пространства, големите маси за хранене са централно разположени. По този начин кухненската маса става мултифункционална, както за хранене, така и за развлечения, настолни игри и писане на домашните.

В заключение
Дали има или няма трапезария зависи много от традицията, начина на живот и големината на дома. Тези, които не виждат смисъл в трапезарията често я преобразуват в офис, спалня или библиотека. Някои обаче предпочитат да имат една стая, която е многофункционална – стая, която лесно може да бъде използвана за различни цели. В крайна сметка максималното използване на квадратурата на жилището е най-важно за всички.

HTML код на статия

Автор: studio13


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар