Предимства и недостатъци на видовете дограма

Когато тръгнем да избираме дограма установяваме, че на пазара има голямо разнообразие от модели, материали, изработки, цени, качества. Изборът на дограма във всеки един случай е субективен, въпреки че може да си набавим пълна информация за видовете дограма. Обикновено я разделяме на алуминиева, пластмасова, дървена и стоманена. В зависимост от предназначението, всяка си има своите плюсове и минуси.

С бума на строителството последните 10-15 години голямо разпространение получиха алуминиевата и пластмасовата дограма PVC. Aлуминиевата е дълготрайна и позволява въвеждането на модерни решения в интериора.

Алуминият не се поврежда с течение на времето, не се влияе от атмосферните колебания – големи амплитуди, от слънчевите лъчи. Алуминиевата дограма не променя вида си с годините, има нужда само от просто почистване, не съдържа токсични вещества и е пожароустойчива. По-устойчива е на удар и натиск от пластмасовата и може да се използва пак – да се демонтира и да се постави на друго място, без да се увреди.

Има два вида алуминиева дограма – с прекъснат термомост или с непрекъснат термомост. Дограмата с прекъснат термомост се приближава по термоизолация до пластмасовата. Тази дограма позволява изработка с повече механизми и по-финна настройка на частите. Алуминиевата дограма с непрекъснат термомост позволява да се образува повече конденз и се използва повече за интериорно остъкляване. По-трудният добив на алуминия се отразява съответно и на цената на продукт. Независимо от термомоста, все пак алуминият е метал и прави образуването на конденз по-лесно, отколкото при пластмасовата дограма. Към отрицателните качества на алуминиевата дограма може да прибавим и шуплите, които се образуват при наличие на висока влажност и соленост на околната среда.

Пластмасовата или PVC дограма има голямо предимство пред алуминиевата с по-ниския коефициент на топлопроводимост, което означава, че запазва топлината в помещението. Тя се произвежда, обработва и монтира много по-лесно от алуминиевата. В следствие на това и цената й е по-ниска, лесно се поддържа и не кондензира влага. Като поддръжка, PVC дограмата не изисква почти нищо, освен забърсване с мека кърпа, вода и обикновен препарат. Местата на съединяване на профилите могат да се залепят и тогава съвсем се избягва „духане” от дограмата.

Недостатъците на PVC дограмата са, че старее за 20-30 години. Влияе се от слънцето – пожълтява, влияе се от климата и при големи температурни разлики материалът се изкривява и структурата му се нарушава. Има вариант на дървена дограма със стъклопакет, но той е доста по-скъп. В крайна сметка изборът зависи от характера на сградата и от индивидуалния вкус на клиента.

HTML код на статия

Автор: gbrezin


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар