Пчеларски инвентар – основни инструменти в пчеларството

В настоящата статия ще ви представим най-необходимите инструменти и пчеларски инвентар, необходими ни за пчеларстване и отглеждане на пчели.

  • Най-важната част от пчеларския инвентар, това е пушалката. Чрез нея впушваме дим към пчелния кошер и „успокояваме” пчелите. Димът действа като сигнал за опасност.  Пълнят гушките си с мед и по-този начин им става по-невъзможно да жилят.
  • Друга важна част, това са булото, ръкавиците и друго предпазно облекло. Пчелите си хапят (жилят) и все пак е добре да използваме някакви превантивни мерки за подобни случки. Добре е да се знае, че отровата действа възбуждащо на останалите пчели и при ужилване от една пчела, вероятно ще последва и още. Затова е добре да сме добре екипирани, особено в началото на пчеларската си практика.
  • Когато отворим кошера и решим да надникнем в него, трябва да изкараме някоя друга пита. Питите са захванати здраво с клей и восък. Нужен е инструмент за плавното им повдигане, без да има сътресения в пчелното семейство – това е рамкоповдигачът. Освен за повдигане на рамките, се използва и за почистване на рамките от восък, както и други части на кошера.
  • Понякога, даже често, се налага да изгоним пчели, било то от пита, подкапачната табла или друго място. Не е добре да се издухват, защото дъхът ще им подейства агресивно. За целта използваме пчеларска четка. Вместо нея, можем да използвме някое голямо перо от птица. Когато се „смитат” пчелите, не трябва да става с отсечени движения, а не бавно, за да не ги мачкаме.
  • Когато липсва паша, се налага дъпнително подхранване на пчелите. В тези случаи се използва хранила. Хранилките за кошери биват външни и вътрешни. Външните се поставят над подкапачната табла, а вътрешните между питите.
  • Основната инвестиция в пчеларството, след кошерите и пчелите, това е центрофугата за мед. Чрез нея, след приключване на главната паша се изцентрофугира медът от питите. Ако вземете центрофуга на старо, има шанс да заразите пчелите си. В такива случаи се дезинфекцира с подходящите материали.
  • За да може да се изцентрофугират питите, е нужно да отстраним восъчните запечатки на питата. Това става с вилицата за разпечатване. Някои пчелари, освен вилицата за разпечатване, използват и специализиран нож.
  • От толкова много неща в пчеларския инвентар, се налага и да ги пренасяме в нещо. Това става в специално преносно сандъче. Казваме специално, защото в него освен инструментите, трябва да можем да поберем няколко на брой пити. Ако прибавим малък отвор в долния край на сандъчето, става и мини кошер.
  • В периода, когато нямаме работа на пчелина, пчеларят трябва да се заеме със сглобяване на рамките, обтелване и монтиране на восъчните основи. За целта ще са ни нужни шпорче, с което притискаме телта към восъчната основа. Специална тел., восъчни основи и рамки.
  • За жалост, пчелите също страдат от не малко болести, затова трябва периодично да се третират с нужните лекарства било терапевтично или профилактично срещу най-разпространените болести при пчелите. Това са вароатозата,  нозематозата и американския гнилец.

Това е всичко, що се касае до основния пчеларски инвентар от Pcheli.bg

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар