Разликите в компютрите и лаптопите втора ръка

Вероятно съм разглезена, но при покупка на компютър или лаптоп за мен е много важно те да излъчват чистота, блясък и свежест, така както са излезли от завода на производителя. Винаги поръчвам нова конфигурация от реномирани търговски представители. Покрай несигурната икономическа ситуация започнах да отделям повече време за проучване на пазара в търсене на изгодни предложения. Преглътнах снобизма си и реших да се насоча към обновените компютри втора употреба, предлагани на чувствително по-ниски цени.

Обновените машини в повечето случаи са употребявани компютри или лаптопи, които са върнати от купувачите поради дребни забележки  или пък са били част от техническите отдели на големи компании (клас “А”). Второто гарантира, че макар и употребявани, тези конфигурации са били поддържани  адекватно от професионалисти.

Специализираните фирми, които предлагат компютри и лаптопи втора ръка от този клас почистват, тестват за проблеми и, ако е нужно,  подобряват техническите характеристики на машината . В Интернет ще откриете конфигурации, чиито цени са  повече от два пъти по-ниски от новите им аналози.

Диагностицираните лаптопи и компютри втора употреба имат и своя недостатък – не предлагат най-актуалните спецификации на пазара. Ако желаете процесор или съхраняващо устройство от последно поколение, най-вероятно употребяваната машина  няма да бъде вашия избор. От друга страна, ако сте човек, притежаващ малък бизнес, или домашен потребител, и не се впечатлявате лесно от външния вид и напомпаните параметри, то покупката на проверен от специалисти компютър втора ръка е разумно и практично решение.

От каква скорост на лаптопа се нуждаете?

Преди да вземете решението “за” или “против” обновен, употребяван компютър трябва да уточните за какво той ви е нужен.

Средностатистическият потребител сърфира в Интернет, ползва офис приложения, гледа филми и отпуска с игри, неизискващи големи ресурси. Нужно ли е да се похарчат стотици левове повече за нов компютър с по-мощен процесор?

Няколкостотин мегахерца по-малко могат да бъдат компенсирани с добавянето на още RAM памет, което значително по-евтино решение от покупката на компютър със съвременен процесор.

Разбира се, ситуацията е съвсем различна за хората работещи с “тежки” приложения, служещи за създаване на инженерни и мултимедийни проекти, където мощният процесор и присъствието на голямо количество RAM памет, е задължително.

Много специалисти твърдят, че обновените компютри, които преди това са използвани и поддържани професионално представляват удачно решение от финансова и техническа гледна точка за хората, които ползват настолната станция или лаптопа предимно за разпускане през свободното време.

Проучете внимателно пазара, уточнете какви дейности ще извършвате на компютъра и си направете внимателно сметката.

Не забравяйте да попитате за гаранционния период на обновения компютър втора ръка и не се свенете да попитате продавача за неговия произход и подробни технически спецификации.

itopia.bg

HTML код на статия

Автор: itopia


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар