Референдум 2013 – Защо се провали?

Защо се провали референдума днес, не вярваме, че мнението ни има значение или просто не ни интересува?
За последен път в България е провеждан референдум през 1971г. – за приемането на новата Конституция известна още като “живковска ” , по името на комунистическия лидер Тодор Живков.
Идеята за Референдум през 2013 може би е добра крачка за управляващите, показва интереса им към общественото мнение на гражданите. Ние обаче показахме незаинтересованост. Лесно би било да гласуваме, един плик- една бланка “да” или “не” Х и готово.
Всеки се е оправдал за себе си да не отиде до близкото училище и да даде своя глас, на едни им е студено, на други им е единствения почивен ден, трети днес са решили да свършат някои задачки, но най-често се чува “няма смисъл”. Истината е, че много малко от нас се чувстват компетентни що се отнася до електроцентрали.Сякаш нас ни интересуват по-различни теми за които може да изразим личното си мнение
Родителите могат да изразят мнението си по въпроси относно децата си, като напр. учебни занятия от 4-годишна възраст. Собствениците на заведения, които са вложили немалко средства преди година за “стъкмяването” на зали за пушачи, а сега заведенията им са празни поради новата забрана за тютюнопушене. Има къде по-належащи въпроси за които всеки от нас се тревожи, че дори не се замисляме дали да дадем нашия глас. Много хора не намират смисъл в гласуването, българина е загубил вяра в правителството и не очаква неговия глас да е от значениеза събитията, които предстои да се случат и решенията, които ще се вземат.
За да е валиден референдумът в него трябва да участват поне 60% от гласоподавателите, поне толкова колкото е била активността на последните парламентарни избори. До 18:00 гласуването е било едва 20%. Странното е, че ние българите, цели 49%  от анкетираните, сме нацията която е най-оптимистично настроена за развитието на ЕС. Оказва се, че имаме повече доверие на чуждите институции отколкото на родните.

Тук с пълна сила важи народната поговорка”чуждата кокошка- гъска”.

HTML код на статия

Автор: Lyudmila


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 5.0 от 6 звезди. (от 5 гласа)
Референдум 2013 - Защо се провали?, 5.0 out of 6 based on 5 ratings

Напиши коментар