Соларни панели за фотоволтаични системи

Подходящи панели за соларни системи са тези с малко по-голяма мощност започващи от 60W, 80W и повече. Един панел от 60W на 12V може да ви даде до 3Ампера максимум на час. Такива соларни панели към фотоволтаична система са подходящи за захранване на телевизор, компютър, лаптоп осветление и други дребни уреди, като зареждане на GSM или таблет например.

За да включите соларният панел към една соларна система ви е необходим контролер, който койтролира волтажа и има ред защити, както за соларния панел, така и за акумулатора към системата и уредите включени към нея.

Най-добрите контролери за фотоволтаични системи са немските на фирма Steca, които имат вградена опция за разреждането на акумулаторите за соларни системи и изключват консуматора, ако акумулатора се разреди под 70% от общия си капацитет. Това е изключтелно важно, тъй като това поддържа живота на акумулатора към соларната система, по-дълъг. При по-голямо разреждане, съответно се скъсява значително живота на акумулаторната батерия.

Ако искате да използвате уреди на 220V просто трябва да добавите някой от инверторите на същата фирма и ще можете да захранвате консуматори на 220 волта. Добре е да използвате качествени контролери, акумулатори и инвертори, за да намалите до минимум вероятността, нещо да се развали и да трябва да го носите или изпращате на ремонт, особено ако сте отдалечени на километри от най-близкото населено място.

Принципно китайските соларни панели също са качествени и на добра цена. При контролерите има някои малки разлики, като при някои стандартни китайски липсата на опция за следене разряда на акумулатора и така може значително да скъсите живота му, а тези акумулатори не са никак евтини.

При инверторите положението е сходно. Може да нямате никакви проблеми с китайските, но е много важно да гледате и цената и да внимавате, когато купувате. При евтините китайски инвертори има опасност, производителят в Китай да е поспестил малко от качествени елементи, за да намали цената и да спечели поръчката. Тогава може да ви се наложи да изпращате инвертор за ремонт до сервиза няколко дни след като сте го купили, защото някой малък чарк не е издържал натоварването.

Докато при марковите инвертори, които гонят пазар, ако стане такова нещо с цяла партида, страда цялата марка! Добре е да избирате компоненти за фотоволтаични системи от добри е-магазини.

Има качествени тайвански инвертори модифицирана синусоида за фотоволтаични системи Micro control, качествени инвертори пълна синусоида на фирма Steca и различни марки соларни панели внос от китай, които можете да намерите на българския пазар.А вече има и български фотоволтаични панели на фирма Crane.

 

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар