Социалните медии и SEO

Освен, че присъединяването към социалните мрежи ви дават възможността да създадете собствена фирмена марка и да комуникирате и създавате трайни връзки със сегашни и потенциални бъдещи клиенти, то може и много да допринесе към вашата SEO кампания. Линковете, препратките и хипервръзките са задължителна част за SEO, а социалните мрежи са идеалното място за това – там те биват споделяни ежедневно все повече и повече.

Персонализирано търсене

В социалните мрежи различни потребители получават различни резултати при търсене, независимо дали са въвели едни и същи ключови думи или фрази. Тези разлики се основават на локацията и препоръките на хората, с които потребителят е свързан в социалната мрежа. Ако използвате Google търсачката там ще излизат повече резултати, които съответства на това, което са споделили вашите приятели или последователи в Google+  и Twitter. Ако пък сте влезли в своя Facebook акаунт и търсите в Bing (много други комбинации са възможни), ще видите повече резултати, които съответстват на харесванията и споделянията на вашите приятели.
Ако човек се нуждае от помощ или съвет, той най-често се обръща  към приятелите, роднините или познатите си. Същият метод е включен и в работата на търсачките. Колкото по-активни сте в социалната мрежа, толкова по-голям е шансът някой да сподели вашият продукт или услуга, или пък връзка към страницата ви. Това увеличава шанса вашата фирма и предлаганото от нея да се появят при използване на търсачка.

Социални сигнали

Това са действия в социалните мрежи като споделяния, коментари, харесвания, tweet-ове, публикации и т.н. Точно тези сигнали казват на търсачките, че даденото съдържание е стойностно. Ключът към генерирането на повече социални сигнали е създаването на добро съдържание, което да привлече вниманието на желаната група хора. Трафикът и позиционирането в търсачката се подобряват, когато потребителите са насочени към уебстраницата чрез множество различни линкове (от различни споделяния, различни социални мрежи и др.). Един начин, по който можете да увеличите социалните си сигнали е да направите обмена на информация по-лесен за потребителите – това може да бъде много лесно постигнато, като поставите специални бутони за споделяне в социалните мрежи на вашата страница.

Google Анализ

 

Социалните медии са достатъчно важни за да се добави социален доклад към техния софтуер за анализ. През 2012 година, Google добавиха доклад, който показва колко е активен даден уебсайт в социалните мрежи. Показателите, по които се определя тази активност са: времето, което потребителите са прекарали в  конкретния уебсайт; сравнява се полученият трафик и се проверява каква част от потребителите отново посещават сайта. Това е индикация, че при търсенето не е важно само съдържанието, но и хората.

 

Съвети и препоръки

 

Социалните медии са един фактор от множеството, които сформират статуса на един уебсайт. Ето няколко примера, които могат да подобрят резултати ви в търсачките чрез социалните мрежи:

* Редовно споделяйте съдържанието на сайта си в социалните мрежи и оповестявайте всяка промяна.
* Създайте интересно и качествено съдържание и добавете бутони за директно споделяне в социалните мрежи на вашия уебсайт.

* Следвайте правилото 80%:20% (това означава, че 80% от вашите tweet-ове/споделяния е добре да са от източници съответвстващи на вашата индустрия и останалите – ваши собствени).

* Не пренебрегвайте Google+, макар и не толкова популярен като Facebook и Tweeter, той може да ви бъде много полезен. Ако нямате профил, време е да си направите такъв.

* Общувайте със своите приятели в социалните мрежи и се присъединявайте към групи, харесвайте страници, споделяйте мнения на други хора и фирми свързани с вашата индустрия.

* Бъдете търпеливи – успехът в социалните мрежи изисква търпение и време, но си заслужава.

 

HTML код на статия

Автор: wursti


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар