Стоманата – новата бижутерия!

 

Днес сме свидетели на едно ново модно явление в бижутерията, на един свеж полъх, завладяващ младите духом: бижутата от стомана. От гледна точка на класическите представи, бижутата от стомана представляват истинска революция в модния свят. Дължат своята популярност най-вече на оригиналния си дизайн и естестичност, на изключително здравостловните и практични качества на метала, както и на достъпканата цена. Висококачествената стоманата днес е най-новият и същевременно най-модерният бижутериен материал. Но какво всъщност представлява стоманата?

Обикновената стомана е съединение на желязо и въглерод. Макар че стоманата се е позната на човечеството още от предисторически времена, нейното масово разпространение започва след изобретяването през 1856 г. от Хенри Бесемер на по-ефективен начин за нейното производство. Последвалите подобрения в технологията понижават стойността на стоманата и повишават нейното качество. Днес стоманата е сред най-широко използваните материали в света, като годишно се произвеждат над 1,3 милиарда тона. Тя е основен компонент на сгради, инфраструктурни съоръжения, инструменти, кораби, автомобили, машини, битови уреди и оръжия. Съществуват десетки видове стомана, класифицирани според своя състав и свойства.

Най-разпростстранена в бита е неръждаемата стомана. Нейните антикорозийни свойства се дължат на високата концентрация (+12%) на хром. Благодарение на това тя е устойчива на нагряване, излагане на слънце, удари, третиране с вода, сол и др. Неръждаемата стомана също така притежава хипоалергинни свойства. Това я прави предпочитан метал в производството на изделелия за домакинството. Днес е въпрос на престиж да имаме вкъщи хладилник, печка, домакински съдове и прибори от стомана. Именно от този вид стомана се правят и така модерните нови бижута.

Следва да обърнем внимание, че неръждаемата стомана от своя страна също се класифицира в различни видове според своя състав. Най-високият клас неръждаема стомана е 316L. Този стомана е известна като хирургическа, или медицинска. За разлика от обикновената неръждаема стомана, висококачествената стомана, клас 316L, съдържа още един елемент – молибден. Това я прави по-устойчива химически от неръждаемата стомана, особено в агресивна среда. Стоманата, клас 316L e абсолютно безвредна за човешкото здраве, не предизвиква алергични реакции, не отделя химически съединения, не корозира, не променя първоначалния си вид. Именно поради тези си качества, тя се използва в хирургията за производство на хирургически инструменти и за импланти. Днес, от стомана, клас 316L се изработват корпусите на скъпо струващите часовници, както и висококачествена бижутерия, т.к. този вид стомана не се окислява и не дразни кожата.

В бижутерията стоманата навлиза още през 90те години на миналия век, но днес нейната популярност е в своя пик. Бижутата от стомана носят дух на воля и решителност, енергичност и независимост. Уникалният дизайн и богатото многообразие прави бижутата от стомана предпочитан избор за желаещите да подчертаят своята индивидуалност. При разработването на своите модели дизайнерите умело съчетават стоманата с дърво, камъни, кожа и каукук. Освен това, стоманата перфектно подчертава блясъка на черния и бял цирконий. Естетическите качества на бижутата от стомана, както и тяната дълговечност ги превръща ценен и желан подарък.

Бижутата от стоманата са най-походящият начин да подчертаете своята нестандартност!

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Стоманата - новата бижутерия!, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар